Știrea zilei

Partidul „ȘOR” cheamă oamenii la protest: CEC ar încerca să-l elimine pe Balinschi din cursa electorală din motive politice | VIDEO

Partidul „ȘOR” îndeamnă cetățenii să participe la o amplă acțiune de protest, care va avea loc mâine, în fața Curții de Apel Chișinău. Instanța urmează să examineze cererea Comisiei Electorale Centrale privind eliminarea din cursă a lui Vitalie Balinschi, candidatului Partidului Politic „ȘOR” pentru funcția de deputat în alegerile parlamentare din circumscripția Hîncești. Formațiunea califică decizia instituției electorale ca fiind una politică.

În apelul lansat pe pagina oficială a formațiunii, reprezentanții Partidului „ȘOR” menționează că derapajele guvernării de la normele democratice s-au întețit în ultima perioadă, iar Moldova se transformă într-o feudă condusă de un baron cu numele Igor Dodon. Formațiunea accentuează faptul că presiunile guvernării asupra opoziție politice devin tot mai vizibile.

APELUL PARTIDULUI „ȘOR” „Este și mai îngrijorător faptul că aceste încălcări flagrante au loc în preajma alegerilor anticipate, existând riscul ca acesta să fie doar începutul unui scenariu de fraudare a rezultatelor scrutinului prezidențial”, se arată în apelul citat.

Purtătorul de cuvânt al președintelui, Carmena Sterpu, a menționat că nu comentează declarațiile partidelor. De cealaltă parte, solicitat de postul nostru de televiziune, secretarul Comisiei Electorale Centrale, Maxim Lebedinschi a declarat că fiecare formațiune este în drept să-și manifeste nemulțumirea prin proteste pașnice, iar decizia finală în ceea ce privește excluderea din cursă a lui Vitalie Balinschi va fi luată de instanța de judecată.

Partidul „ȘOR” îndeamnă cetățenii, societatea civilă și reprezentanții tuturor forțelor politice democratice să se alăture protestului. Acțiunea va avea loc marți, începând cu ora 10:00, la sediul Curții de Apel Chișinău din strada Teilor 4.

Amintim că, săptămâna trecută, CEC a decis să solicite Curții de Apel Chișinău eliminarea lui Vitalie Balinschi din cursa electorală, invocând pretinse încălcări ale legislației electorale. Partidul „ȘOR” a calificat decizia instituției electorale ca fiind una ilegală, abuzivă și politică, fiind luată în interesul candidatului PSRM. Iar candidatul formațiunii în circumscripția 38, din Hîncești, Vitalie Balinschi, a menționa că decizia CEC este îndreptată, în primul rând, împotriva cetățenilor, iar membrii Comisiei nu au ținut cont de cei 10 mii de cetățeni care au semnat în favoarea candidaturii sale ca deputat al poporului. Balinschi a mai spus că guvernarea cere excluderea sa din cursă din cauza popularității sale în creștere.

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

Pe fundalul huiduielilor, Guvernul și-a asumat răspunderea în fața Parlamentului | VIDEO

Cu huiduieli și replici scandaloase, Guvernul și-a asumat răspunderea în fața Parlamentului pentru legile ce …