Știrea zilei

Partidul Politic „ȘOR” a comemorat la Orhei victimele represiunilor politice | VIDEO

Zi neagră în istorie. Astăzi se împlinesc 71 de ani de la cel de-al doilea val de deportări staliniste din Basarabia. Atunci, în noaptea de 5 spre 6 iulie 1949, zeci de mii de ţărani, majoritatea femei şi copii, au fost ridicați din propriile case și deportați la munci grele în Siberia. În memoria acestei zile sumbre, conducerea municipiului și a raionului Orhei, împreună cu deputații Partidului Politic „ȘOR”, au depus flori la monumentul foștilor deportați, comemorând astfel victimele represiunilor politice.

În data de 6 iulie 1949, în doar câteva ore, peste 35 de mii de oameni au fost urcați în vagoane și duși în lagărele de muncă forțată. Au fost deportați femei, copii, bătrâni și cei mai buni gospodari. Mulți dintre ei eu revenit peste ani, alții nu au mai ajuns să-și vadă țara unde s-au născut. Victimele celui de-al doilea val de deportări au fost comemorate în municipiul Orhei, iar primarul Pavel Verjanu a accentuat că ziua de 6 iulie va rămâne în istoria noastră drept cea mai neagră și tragică filă. Edilul a declarat că moldovenii sunt datori să păstreze veșnică memoria celor care nu s-au mai întors acasă și să nu admită să se repete niciodată acest calvar.

PAVEL VEREJANU, primarul municipiului Orhei: „Din actualul municipiul Orhei au fost deportate circa 3000-3500 de persoane în diferite regiuni ale Siberiei, în Kazakhstan. După mine, a fost un dezastru, fiindcă noi, politicienii, ne mai dăm o dată seama că politicul este cel ce hotărăște soarta oamenilor”.

Iar președintele raionului Orhei, Dinu Țurcanu, a amintit că acum 71 de ani, hoardele barbare au năvălit în casele celor mai buni gospodari, semănând spaimă și dezorientare în familiile acestora.

DINU ȚURCANU, președintele raionului Orhei: „Amintiri triste am în memorie din cuvintele bunicilor mei despre
procedura propriu-zisă de deportare. Locuitorii acestui colțișor de rai erau deportați în mijlocul nopții, luați cu de-a sila și duși prin vagoane de vite, fără mâncare, fără apă, mame cu copii mici. Este important pentru noile generații să aibă în memorie vie aceste amintiri și sigur să nu permitem ca pe viitor aceste lucruri să se mai întâmple”.

Flori la monumentul foștilor deportați din Orhei a depus și deutatul Partidului Politic „ȘOR” Reghina Apostolova. Provenind dintr-o familia care a fost deportată, aceasta a specificat că ziua de 6 iulie rămâne o zi neagră, o zi a suferinței și a durerii.

REGHINA APOSTOLOVA, deputat Partidul Politic „ȘOR”: „Mama mea s-a născut în raionul Glodeni. În anul 1949 pe familia ei a deportat-o și eu m-am născut în Siberia. Acele represiuni sunt foarte negative și neplăcute momente. În primul rând, vreau să le doresc sănătate acelor oameni care s-au întors în patrie, să le doresc sănătate, chiar dacă în fiecare an sunt tot m ai puțini, nu trebuie să-i dăm uitării”.

Deși, de regulă, merge la depuneri de flori împreună cu șeful statului Igor Dodon și președintele Parlamentului, Zinaida Greceanîi, de această dată, premierul Ion Chicu a comemorat de unul singur 71 de ani de la cel de-al doilea val de deportări în Siberia. Președintele Dodon și spicherul Greceanîi, născută într-o familie de deportați, în Tomsk, nu au participat la depuneri și nici nu au făcut-o pe cont propriu până acum.

Deportările din 5-6 iulie 1949 reprezintă cel de-al doilea și cel mai mare val de deportări. Victimele deportărilor staliniste sunt comemorate în fiecare an în data de 6 iulie.

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

Știrile orei 13:00 la Televiziunea Centrală – 2020-08-05