Știrea zilei

Parlamentul urmează să dezbată noi modificări ale Codului Muncii

Contractul individual de muncă ar putea stabili condițiile de activitate în cadrul unui program flexibil de muncă. Prevederea face parte dintr-un proiect pentru modificarea Codului Muncii al Republicii Moldova, care a fost examinat în cadrul ședinței de miercuri, 11 martie, a Comisiei parlamentare pentru protecție socială, sănătate și familie, transmite moldpres.

Potrivit proiectului, programele flexibile de muncă presupun un mod diferit de organizare a timpului de muncă față de regimul de muncă din cadrul unităţii. Durata zilnică a timpului de muncă poate fi împărțită în două perioade: о perioadă fixă, în care salariatul se află la locul de muncă și о perioadă variabilă, în care salariatul își alege orele de sosire și de plecare.

Se propune ca programul flexibil de muncă să fie stabilit de angajator, de comun acord cu salariatul, la solicitarea acestuia, dacă această posibilitate este prevăzută în contractul individual de muncă sau în contractul colectiv de muncă sau în regulamentul intern al unității. Acesta se instituie în baza acordului dintre părți, cu monitorizarea de către angajator a timpului zilnic de muncă a salariatului. Totodată, se va admite ca în contractele colective sau individuale de muncă să existe posibilitatea de a recompensa orele de muncă suplimentare cu ore libere.

O altă modificare oferă dreptul angajatorului să transfere temporar salariatul, cu acordul scris al acestuia, la o altă muncă în cadrul aceleiași unități, cu păstrarea locului de muncă de bază. Totodată, salariatul care intenționează să adopte un copil va putea solicita concediu neplătit pe o durată de cel mult 90 de zile. Proiectul prevede și instituirea Registrului electronic al angajaților, în contextul excluderii carnetelor de muncă.

Modificările urmează a fi dezbătute și votate de deputați în plenul Parlamentului.

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

Avia Invest: Contractul de concesionare nu este reziliat și nici nu-l poate rezilia cineva | VIDEO

În pofida visurilor pe care le are Igor Dodon, “Avia Invest” va continua să construiască …