Știrea zilei

Parlamentul, „paralizat”: Opoziția parlamentară rămâne categorică și declară că nu va accepta ca Executivul Chicu să-și asume răspunderea pentru 4 legi | VIDEO

Parlamentul a fost paralizat și astăzi. La fel ca ieri, deputații din opoziție au boicotat ședința, fiind nemulțumiți de faptul că, Executivul urma să-și asume răspunderea pentru câteva legi de modificare a bugetului. Totodată, deputații l-au îndemnat pe premier să-și dea demisia, așa cum a anunțat Ion Chicu aseară. Legislatorii susțin că Parlamentul este funcțional și nu este nevoie ca Guvernul să ia asupra sa responsabilități pentru majorarea salariilor și a pensiilor. Cei care însă nu văd nicio problemă în asumarea de răspundere sunt socialiștii și democrații care însă nu mai dețin controlul în Legislativ.

Parlamentul a fost paralizat și astăzi. La fel ca ieri, deputații din opoziție au boicotat ședința, fiind nemulțumiți de faptul că, Executivul urma să-și asume răspunderea pentru câteva legi de modificare a bugetului. Totodată, deputații l-au îndemnat pe premier să-și dea demisia, așa cum a anunțat Ion Chicu aseară. Cei care nu văd nicio problemă în această situație sunt socialiștii și democrații care însă, nu mai dețin controlul în Legislativ. Între timp, prim-ministrul se pare că s-a răzgândit și nu mai vrea să renunțe la fotoliu.

Opoziția parlamentară rămâne categorică și declară că nu va accepta ca Executivul Chicu să-și asume răspunderea pentru 4 legi. Revoltați de situație, deputații i-au cerut premierului să plece.

ALEXANDRU SLUSARI deputat PPDA: „Acest act de asumare a fost decizia unilaterală a lui Igor Dodon, nici nu măcar a lui Ion Chicu. Opoziția și Platforma DA dorește foarte mult majorarea pensiilor și a salariilor, creșterea fondului de subvenționare. Domnule Ion Chicu. Dacă ați spus acest lucru, vă rog frumos, răspundeți pentru cuvinte. Plecați. Igor Dodon v-a făcut un țap ispășitor. Igor Dodon a profitat și v-a folosit cum avrut”.

IGOR GROSU deputat PAS: „Aseară am auzit un gen de amenințare, din partea primului ministru că, dacă noi
nu venim și el nu-și asumă responsabilitatea, e gata să-și dea demisia. Domnule premier, nu vă mai chinuiți și nu chinuiți această țară, izbăviți această țară de prezența dumneavoastră”.

Legislatorii susțin că Parlamentul este funcțional și nu este nevoie ca Guvernul să ia asupra sa responsabilități pentru majorarea salariilor și a pensiilor.

ANDRIAN CANDU deputat PRO Moldova: „Noi am fi vrut ca în plenul parlamentului să avem discuții și dezbateri pe marginea acestor subiecte și să venim cu unele măsuri și mai bune pentru populație. Noi nu vrem să fim ostaticii unei situații pe care ne-o impune nouă guvernarea Chicu-Dodon. Guvernul a mai încercat să vină cu asumare de răspundere, încălcând Constituția și regulile acelei asumări, încercând să ascundă sub unele intenții nobile și bune, unele scheme de afaceri”.

Noi nu vrem să fim ostaticii unei situații pe care ne-o impune nouă guvernarea Chicu-Dodon. Guvernul a mai încercat să vină cu asumare de răspundere, încălcând Constituția și regulile acelei asumări, încercând să ascundă sub unele intenții nobile și bune, unele scheme de afaceri.

Joi și aleșii din partea Partidului „ȘOR” au spus că boicotează ședința, declarând că modul netransparent în care acționează Executivul și graba cu care încearcă să promoveze proiectele, demonstrează că în spatele acestor legi se ascund interesele clanului de la guvernare.

De cealaltă parte, deputați socialiști și democrați, care însă, nu mai dețin majoritatea parlamentară, susțin că încercarea Guvernului de a-și asuma răspunderea este legală.

VLAD BATRÂNCEA deputat PSRM: „Procedura de asumare a răspunderii este una perfect constituțională. Este atribuția constituțională a Guvernului. Guvernul vine de regulă, în practica internațională, în situație când nu există certitudinea, atunci când nu există stabilitate politică și atunci când sunt dubii rezonabile în funcționalitatea Parlamentului”.

PAVEL FILIP deputat PDM: „Asistăm la un fenomen destul de interesant. Toți cei care se bat cu pumnul în piept, că au grijă de cetățenii R. Moldova, astăzi fac tot posibilul pe formula cu cât mai rău cu atât mai bine pentru reitingurile politice”.

De cealaltă parte, Ion Chicu, cel care anunța joi seara la un post de televiziune că își va da demisia dacă și vineri ședința parlamentului va fi boicotată, se pare că s-a răzgândit.

ION CHICU premier: „Vom merge la Parlament atât timp cât va fi necesar pentru ca aceste proiecte
absolut necesare pentru cetățeni și economie să fie promovate”.

Guvernul urma să-și asume răspunderea pentru modificarea bugetului de stat, dar și pentru patru proiecte de lege printre care majorarea salariilor medicilor, acordarea unor indemnizații unice persoanelor cu venituri reduse dar și ajutor pentru agricultori. Decizia Executivului a apărut joi în Monitorul Oficial, dar nu intră în vigoare din data publicării. Anterior, Guvernul Chicu și-a asumat răspunderea pentru măsurile de susținere a cetățenilor și a agenților economici în perioada stării de urgență, care însă au fost declarate neconstituțional de Curtea Constituțională.

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

Observatorul Seismologic din Iordania: Explozia din Beirut a avut puterea unui cutremur de magnitudine 4,5

Explozia de marți din Beirut a avut puterea unui cutremur de magnitudine 4,5, a calculat …