Știrea zilei

Parlamentul intră în carantină după ce un deputat a fost depistat pozitiv la coronavirus: Opoziția cere continuarea activității | VIDEO

Parlamentul intră în carantină. O dispoziție în acest sens a fost semnată de președintele legislativului, Zinaida Greceanîi. Potrivit documentului, aleșii sunt obligați să asigure respectarea regimului de autoizolare, pe propria răspundere, și să prezinte rezultatele testelor efectuate. Decizia vine după ce deputatul democrat Eugeniu Nichiforciuc a fost depistat pozitiv la coronavirus. Vicepreședintele Parlamentului Alexandru Slusari, dar și deputatul fracțiunii PAS Sergiu Litvinenco, cer însă să fie identificate soluții, pentru ca ședințele să fie desfășurate în regim online.

Potrivit unui comunicat plasat pe site-ul Parlamentului, deputații vor trebui să stea izolați de vineri, 22 mai, până la prezentarea rezultatelor negative a testului la COVID-19. La recomandarea președintelui legislativului, testarea aleșilor urmează a fi efectuată din banii lor. Cu referire la acest subiect, vicepreședintelui Parlamentului Alexandru Slusari a scris pe pagina sa de Facebook că este necesară o soluție urgentă, pentru ca deputații să se convoace în ședință. În caz contrar, susține deputatul, Moldova poate pierde 600 de milioane de lei, dintre care o bună parte este grant.

„Înțeleg că acest caz favorizează cumva actuala majoritate șubredă de tot, care ieri aproape și-a pierdut controlul asupra situației în legislativ, dar noi avem de votat ultima condiție pentru asistența macrofinanciară de la Uniunea Europeană, tranșa a doua, un proiect de lege privind organizațiile necomerciale. Platforma DA cere să fie găsită soluția ca Parlamentul să fie convocat pe 15 minute sau prin sistem online, săptămâna viitoare, pentru adoptarea acestui document de importanță majoră.”, a precizat Slusari.

Și deputatul PAS Sergiu Litvinenco a solicitat ca ședințele legislativului să fie organizate în regim online.

„Am înregistrat proiectul de lege care prevede desfășurarea ședințelor plenare ale Parlamentului în regim online”, a scris Litvinenco pe facebook.

Contactați de postul nostru de televiziune pentru a ne oferi un comentariu pe marginea acuzațiilor aduse de Slusari, deputații PSRM Vlad Batrîncia și Grigore Novac nu au răspuns apelurilor noastre și nici democrații Monica Babuc și Dumitru Diacov.

Precizăm că, joi, democratul Dumitru Diacov a anunțat că deputatul PDM, Eugeniu Nichiforciuc şi soţia sa au fost testaţi pozitiv la COVID-19. Acesta a participat miercuri la ședința fracțiunii şi a intrat în contact cu cinci membri ai Guvernului, care s-au văzut nevoiți să se autoizoleze, a anunțat consilierul pe comunicare al premierului, Vitalie Dragancea. Este vorba despre viceprim-ministrul pentru Reintegrare, Cristina Lesnic, ministrul Economiei și Infrastructurii, Sergiu Railean, ministrul de Externe, Oleg Țulea, ministrul Apărării, Alexandru Pînzari, și ministrul Educației, Culturii și Cercetării, Igor Șarov.

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

Oficial: Parlamentul R. Moldova intră în autoizolare

Parlamentul R. Moldova intră în autoizolare începând cu data de 22 mai. O dispoziție în …