Știrea zilei

Parlamentul a dat start demiterii procurorului general Eduard Harunjen | VIDEO

Eduard Harunjen urmează a fi demis din functia de procuror general, printr-un decret al șefului statului. După aproape patru ani, majoritatea parlamentară PSRM-ACUM și-a dat seama că Eduard Harunjen, ar fi participat ilegal la concursul pentru această funcție.

Astfel pentru inițiere procedurii de demitere au votat 56 de deputați ai blocului ACUM și socialiștii. Opoziția a criticat dur inițiativa. declarând că decretul de numire a lui Eduard Harunjen a fost declarat perfect legal, de către Curtea Constituțională.

Autorii demiterii, susțin că, în anul 2016, Eduard Harunjen nu ar fi fost eligibil pentru a deveni procuror general.


SERGIU LITVINENCO, deputat ACUM:

„Eduard Harunjen nu întrunea condiția. Pentru a candida la funcția de procuror general întrucât, timp de 9 luni înainte de concurs, a deținut calitatea de membru al Consiliului Superior al Procurorilor din postura de procuror general interimar.”

Proiectul a provocat nemulțumirea opoziției. Democratul Sergiu Sârbu a amintit că decretul de numire a lui Eduard Harunjen a fost declarat legal de către Curtea Constituțională. Democrații acuză majoritatea parlamentară că ar fi pus la cale un scenariu pentru demiterea lui Harunjen, după ce acesta a refuzat să-și dea demisia.


SERGIU SÎRBU, deputat PDM:

„Curtea a stabilit atunci: Atenție: o altă componență, în marea parte: Eduard Harunjen, niciodată nu a fost membru al CSP. Punct. De asta, probabil, veniți acum și mergeți ca și cu buldozerul pe toată legislația RM”

DUMITRU DIACOV, deputat PDM:


„Cine o să fie procurorul viitor, cui el trebuie să slujească, dacă Parlamentul intervine când nu e prevăzut de lege? Eu la asta mă gândesc. Eu vreau să avem o instituție combativă, care ne ajută să facem regulă în țară dar îl dăm jos cu un vot. Ne-am adus aminte peste 4 ani de zile că s-a încălcat procedura. Dar, amintiți-vă, cine a votat modificarea Constituției?”

Deputații din opoziție mai susțin că majoritatea parlamentară și-a depășit atribuțiile deoarece demiterea procurorului general poate fi făcută doar de către șeful statului la cererea Consiliului Superior al Procuraturii. Eduard Harunjen este procuror general din decembrie 2016.


  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

Briefing susținut de vicepreședintele Partidului Politic ȘOR, deputata Marina Tauber și Serghei Labliuc, candidatul la funcția de primar al comunei Jora de Mijloc | LIVE