Știrea zilei

Parcurile din Orhei – model de curățenie și atractivitate | VIDEO

De-i frig, de plouă, de bate vântul, ei sunt la datorie și au grijă ca Orheiul să fie curat și amenajat. Vorbim despre angajații serviciilor comunal-locative din municipiu, care de la începutul acestei săptămâni, au dat start curățeniei generale în parcurile și zonele de agrement din oraș.

„Noi ne dorim ca astăzi, să fie mai curat decât ieri, iar mâine mai curat decât astăzi!” – este sloganul angajaților Întreprinderii Servicii Comunal-Locative din Orhei de care se conduc zilnic. Iar acest lucru este vizibil pentru oricine. De câteva zile, înarmați cu greble, mături și fierăstraie, echipa îngrijește de zonele de agrement din oraș. Zilnic, cei 20 de angajați, colectează din parcurile din Orhei peste 30 de metri cubi de deșeuri vegetale.

NICANOR PULBERE, inginer principal, Întreprinderea Servicii Comunal-Locative din Orhei: ”Astăzi vedeți îndeplinirea lucrărilor în parcul Ivanos. S-au început lucrările de curățire a arborilor și a tufarilor. Au fost deja îndeplinite lucrări de curățire și amenajare pe străzile 31 August, Vasile Lupu. Am demarat lucrările și în parcul Orheiului – tăierea tufarilor mici, curățirea de deșeuri vegetale”

Parcul Ivanos este cel mai vechi din municipiul Orhei și reprezintă o mare valoare pentru oraș. El este traversat de pârâul Ivanos, denumirea căruia a preluat-o. Primii copaci sădiți au fost aduși din Carpații României și din Europa.

ANDREI CALCEA, istoric: ”Pe această pantă au fost sădiți diferiți arbori, în jur de 20 de specii. În anul 1937 a început reconstrucția acestui parc. Au fost construite două podulețe noi, care legau parcul de oraș.”

Pe parcursul anilor, administrația locală a ignorant acest loc de agrement și, în consecință, parcul a degradat. Lucrurile s-au îmbunătățit considerabil de când la cârma orașului Orhei a venit primarul municipiului Ilan Șor. La inițiativa edilului, parcul central a fost restaurat în timp record. Aleile au fost asfaltate și iluminate, iar scările și trotuarele au fost reparate și instalate bănci noi. De asemenea, au fost montate un teren de joacă și o scenă. În zilele toride, locuitorii orașului se pot răcori lângă havuz sau pot juca șah. Astfel, parcul Ivanos a devenit un loc de atracție pentru orășeni și oaspeții municipiului.

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

Grație Partidului Politic „ŞOR”, mai mulţi moldoveni rămași blocați în Abhazia au ajuns în țară | VIDEO

Mai mulţi moldoveni rămași blocați în Abhazia, din cauza pandemiei de coronavirus, au ajuns în …