Știrea zilei

Panica s-a instalat în Italia! O moldoveancă stabilită în Ferrara povestește care este atmosfera și de ce duc lipsă oamenii | VIDEO

Oameni panicați, izolați în case, rafturi goale prin magazine și criză de măști în farmacii. Este tabloul trist din regiunile italiene afectate de coronavirus. Echipa noastră a reușit să ia legătura cu Victoria, o moldoveancă stabilită în Ferrara, regiune care a intrat oficial în carantină, după ce în vecinătatea sa, mai exact în regiunea Veneto, a fost înregistrat un caz de deces din cauza virusului ucigaș, iar alte zeci de persoane au fost testate pozitiv. Ce detalii ne-a furnizat moldoveanca și cu ce recomandări vine Ministerul de Externe da la noi, aflați în continuare.

Moldoveanca stabilită în Italia, spune că încearcă să evite locurile aglomerate, mai ales pentru cei doi copii ai săi. Potrivit ei, toate ieșirile din casă se rezumă la centrele comerciale, pentru procurarea produselor de strictă necesitate, desigur, dacă mai găsește ceva pe rafturi. Și asta pentru că, spune femeia, oamenii din oraș s-au panicat și au luat cu asalt toate magazinele pentru a-și face provizii alimentare.

VICTORIA GRIGORAȘ, moldoveancă stabilită în Italia, orașul Ferrara: „Totul e închis, manifestații, muzee, școli, grădinițe, tot. Asta e carantină. Nu și centrele comerciale, dar se găsesc foarte puține produse. Ieri la casele din magazine era mai ceva decât la sărbătorile de Crăciun și Anul Nou.”

Cozi imense sunt și în farmacii. Oamenii cumpără cu disperare măști de protecție și produse pentru dezinfectare.

VICTORIA GRIGORAȘ, moldoveancă stabilită în Italia, orașul Ferrara: „Prin magazine e panică, nu se găsește pastă, produse dezinfectante, alcoolul pentru dezinfectarea suprafețelor, practic e pe zero. Toți sunt panicați, nu se găsesc măști. S-au cumpărat toate, iar acum se aduc puține, dacă se aduc, practic, se cumpără din start. Practic, suntem pe zero.”

Victoria mai spune că oamenii au fost avertizați de către autoritățile din Italia că la apariția primelor simptome să nu iasă din casă.

VICTORIA GRIGORAȘ, moldoveancă stabilită în Italia, orașul Ferrara: „Dacă avem tuse, febră și am venit dintr-un loc aglomerat, trebuie să chemăm ambulanța, dar să nu mergem la urgență, pentru că, în caz că suntem infectați, să nu infectăm alți oameni.”

În contextul creşterii numărului de cazuri confirmate de infecţii cu virusul Covid-19 în Italia, Ministerul Afacerilor Externe de la Chișinău recomandă cetăţenilor din Moldova, aflați în Italia, să respecte cu stricteţe recomandările autorităţilor italiene la acest subiect.

Totodată, oamenii sunt informați că pot apela non-stop la numărul verde 1500, la care sunt oferite informații în limbile italiană, engleză și chineză.

De asemenea, persoanele sunt rugate să se abțină de la călătorii, frecventarea locurilor publice și să iasă din casă, doar în cazurile de strictă necesitate, și să atragă o atenție deosebită igienei şi dezinfecție.

La fel, întru evitarea aglomerațiilor şi expunerii la riscurile de infecții, pe perioadă respectivă, moldovenii aflați în Italia sunt rugați să se adreseze pentru servicii consulare, doar în cazuri de urgență şi situații excepționale, la Consulatele Republicii Moldova din Milano și Padova.

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

Avertisment OMS: Tinerii se pot îmbolnăvi, de asemenea, de forme grave ale infecției COVID–19

Deși dovezile actuale denotă că persoanele vârstnice care suferă de mai m ulte boli sunt …