Știrea zilei

Panică în Moldova: De frica coronavirusului, oamenii golesc rafturile magazinelor | VIDEO

Coronavirusul vine la pachet cu probleme ce țin de aprovizionarea cu produse de strictă necesitate, inclusiv cele alimentare. Panica legată de răspândirea virusului a început să pună stăpânire și pe locuitorii capitalei, care au format cozi imense și au golit rafturile magazinelor și tarabele piețelor, pentru a-și face rezerve alimentare. De cealaltă parte, autoritățile îndeamnă la calm și spun că nu există motive de îngrijorare. Menționăm că în Italia și Marea Britanie, aceasta a devenit deja o problemă destul de serioasă, autoritățile fiind nevoite să impună restricții cantitative la procurarea mărfurilor de către o singură persoană.

Dacă acum două săptămâni măștile medicinale și gelurile dezinfectante se cumpărau ca pâinea caldă, acum a venit rândul produselor alimentare. Anunţul că şcolile şi grădiniţele se închid, dar şi teama răspândirii coronavirusului i-au determinat pe mai mulţi locuitori ai capitalei să ia cu asalt magazinele pentru a-şi face provizii. Echipa noastră de filmare a mers în vizită la Piața Centrală din capitală, acolo unde oamenii cumpărau la greu carne, cereale, unt, băuturi alcoolice, dar și produse de igienă.

Cei care au dat buzna în piață pentru a face cumpărături spun că trebuie să reușească șă-și facă provizii din timp.

Și dacă brusc închid orașul, ce vom face? Nu voim ieși din casă două săptămâni, prin urmare vom sta în casă. Cumpăr hrișcă, sare, făină. Merg să cumpăr de la piața angro.

Merg cu plasa după produse. Nu se știe ce va fi mâine.

Săpun de casă, din acel de 72%. cumpără câte mai multe bucăți. 

 Geluri antibacteriene, dezinfectante. Acestea sunt la mare căutare.

E mai bine de cumpărat acum, pentru că pe rafturile magazinelor, paractic nu a mai rămas nimic.

Alții, din contra, spun că nu există motive de panică și nu înţeleg această isterie a cumpărăturilor:

Este o prostie, pentru că nu va fi nimic grav. Totul va fi bine, trebuie doar să credem în asta. Noi cumpărăm produse doar pentru ziua de azi. Toți se tem de virus, nu ies din case pentru că nu trebuie, dar mie nu mi-e frică.

Recent, pe rețelele de socializare au apărut mai multe imagini cu magazine arhipline, cozi imense și oameni care se îmbulzeau după carne, cereale, șervețele umede și hârtie igienică. Astăzi, în aceleași magazine, fluxul de clienți este puțin mai mic, dar lista de cumpărături este practic aceeași: produse de strictă necesitate și cereale.

Eu nu văd o problemă. E doar o isterie în masă, care, nu știu de unde s-a luat. Atât.

Nu șitu, vedem cum va fi mai departe, dar situația nu este una din cele mai bune.

Cred că cei de la guvernare trebuie să se gândească la o soluție. Lumea vede ce se întâmplă în jur. În mare, cumpără cereale, nu carne, conserve.

Ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Viorica Dumbrăveanu susține că nu există motive de panică și că nu este cazul ca cetățenii să ia magazinele cu asalt.

VIORICA DUMBRĂVEANU, ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale: Este un efect care l-am monitorizat și l-am văzut absolut în toate țările unde au fost înregistrate cazuri respective. Chiar dacă sunt anumite restricționări vizavi de intrarea, ieșirea din țară și măsuri care sunt întreprinse nu doar de către RM, dar de toate statele care sunt afectate de COVID-19. Importuri de mărfuri și în special aici vorbim și de produse alimentare, va fi asigurat în continuare.

Practica, însă arată că oamenii cu greu își pot păstra calmul, și astfel de situații în alte țări au dus la deficit și criză de anumite categorii de produse. Echipa noastră va monitoriza situația.

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

Mai puține teste, mai puțin infectări: au fost confirmate 107 cazuri noi de infectare cu COVID-19, încă șase persoane au decedat | VIDEO

COVID-19 a mai luat viața a încă șase persoane. Este vorba de 4 bărbați și …