Știrea zilei

Pandemie: 16 milioane de infectări cu noul coronavirus, noi recorduri de COVID peste Prut | VIDEO

Omenirea a depășit pragul de 16 milioane de infectări cu noul coronavirus, iar zece milioane de persoane s-au vindecat de virusul periculos. Statisticile arată că top trei în lume la capitolul cazuri de îmbolnăviri este deținut în continuare de SUA, Brazilia și India. Între timp, și România urcă vertiginos în top fiind al doilea stat din UE, după Luxemburg, care se confruntă cu o explozie de infecții, în ultimele două săptămâni.

În total, peste Prut sunt aproape 45 de mii de cazuri confirmate. Patru țări europene, printre care și Republica Moldova, au interzis accesul românilor pe teritoriile lor. Alte 44 de state, impun cetățenilor români carantină obligatorie de 14 zile. Toate acestea au loc pe fundalul unei explozii de infectări înregistrate în ultimele două săptămâni. Potrivit Centrului European de Control al Bolilor, România este acum a două țară din UE, după media îmbolnăvirilor din ultimele 15 zile. Doar Luxemburg mai este în fața statului vecin.

Situația se pare însă că nu îi îngrijorează pe iubitorii de distracții, care au dat buza pe malul mării Negre. La sârșitul săptămânii trecute, numărul turiștilor a depășit, pentru prima dată în acest sezon, 100 de mii. Chiar dacă cifra reprezintă jumătate față de aceeași perioada a anului trecut, respectarea distanței a fost o provocare, mai ales în Costinești. La Mamaia, cei peste 30 de mii de turiști au putut sta mai răsfirați, datorită celor opt kilometri de plajă. De altfel, Constanța și Brașov – județe turistice prin definiție – au intrat într-o creștere galopantă de noi infectări după începerea sezonului la munte și la mare. Și Bucureștiul a bifat câteva premiere nedorite. A urcat pe primul loc în țară la numărul de îmbolnăviri, cu peste 5100 de cazuri. În plus, vineri spitalele au atins capacitatea maximă, atât în ceea ce privește paturile pentru cazurile ușoare și medii, cât și cele de la terapie intensivă.

De altfel, un pacient aflat în stare gravă a fost transportat cu elicopterul la Craiova pentru că în București nu mai erau locuri disponibile. Între timp, alte state înăspresc măsurile pentru limitarea răspândirii coronavirusului.

În Belgia a intrat în vigoare obligativitatea purtării măştii de protecţie în pieţe, pe străzile principale şi în clădirile publice. Iar proprietarii de restaurante sunt obligați să salveze datele de contact ale clienţilor timp de 14 zile.

  •  
  •  
  • 1
  •  

Citește și

Atenție, cei care merg la mare: singura frontieră deschisă spre Grecia este blocată de protestatari bulgari

Dacă eşti cumva în drum spre Grecia, află că singurul punct de trecere al frontierei …