Știrea zilei

Pandemia: Rusia anulează autoizolarea, Italia prelungește interdicțiile, explozie de cazuri noi peste ocean | VIDEO

Una caldă alta rece. De astăzi, Rusia va anula izolarea obligatorie de două săptămâni pentru cei care sosesc în țară, iar pe de altă parte, Italia a prelungit, până la sfârșitul lunii, măsurile de interdicție la intrarea în țară pentru cetățenii mai multor state, printre care și ai Republicii Moldova. Între timp, Guvernul de la București ar putea decide azi prelungirea stării de alertă şi închiderea teraselor și a cluburilor de noapte în aer liber.

Înainte de a ajunge în Rusia, potrivit oficialilor de la Rospotrebnadzor, cetățenii străini au nevoie de un document în rusă sau engleză, care să confirme rezultatul negativ al testului de coronavirus, efectuat cu cel puțin trei zile înainte de a intra pe teritoriul Federației. Cei care nu vor avea un astfel de test, vor avea la dispoziție trei zile pentru a-l efectua.

Pe de altă parte, în Italia a intrat în vigoare un nou decret cu măsuri anticoronavirus, care prelungește majoritatea regulilor de protecție cel puțin până în 31 iulie. Până atunci rămân în vigoare şi reglementările prin care se interzice intrarea în țară a persoanelor care în ultimile 14 zile s-au aflat sau au tranzitat mai multe state, inclusiv Moldova. Rămân suspendate și zborurile directe și indirecte către și dinspre țările indicate, dar și transportul terestru.

Iar Marea Britanie ar putea recomanda în curând acoperirea feţei în toate locurile publice, inclusiv birouri şi alte locuri de muncă, a relatat marţi The Telegraph, la o zi după ce guvernul a anunţat că măştile vor fi obligatorii în magazine din 24 iulie. Johnson a declarat săptămâna trecută că reguli mai stricte privind purtarea măştilor ar putea fi necesare, în timp ce Partidul Laburist de opoziţie a criticat guvernul pentru că nu a acţionat mai devreme în Anglia.

Alarmat de creşterea numărului de infectări, Guvernul de la București se pregăteşte să prelungească starea de alertă cu încă o lună. Mai mult, vor fi luate în discuţie noi restricţii pentru zonele cu risc. De altfel, şeful executivului se gândeşte la noi măsuri restrictive. De exemplu, cluburile în aer liber, dar şi terasele să fie închise după ora 22.00. Victor Orban declara că aceste localuri ar putea fi închise dacă nu se respectă regulile de protecţie sanitară şi a cerut totodată controale şi în alte locuri aglomerate, precum pieţele, supermarketurile şi parcurile.

Peste ocean, California impune iar restricții severe din cauza exploziei cazurilor de coronavirus, iar în Texas primarul din Houston a propus două săptămâni de izolare exact ca în lunile de primăvară.

Un expert în boli infecțioase a calificat orașul Miami din Florida noul epicentru al pandemiei de COVID-19 la nivel mondial, după ce în localitate au fost confirmate până acum peste 64 de mii de infecţii. Lilian Abbo a comparat oraşul american cu provincia Wuhan din China, locul în care îşi are originea noul coronavirus.

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

America Latină, a doua cea mai afectată regiune de coronavirus din lume

Mai mult de 200.000 de oameni au murit din cauza coronavirusului în America Latină și …