Știrea zilei

Pandemia în lume: Un nou incendiu tragic într-un spital din Rusia, amenzi uriașe pentru cei fără măști în Bulgaria, Grecia a dat start sezonului estival | VIDEO

Cinci pacienţi diagnosticaţi cu virusul COVID-19 internaţi la terapie intensivă au murit într-un incediu izbucnit marţi la un spital din Sankt Petersburg. Flăcările ar fi pornit, scriu agenţiile de presă din Rusia, în urma unui scurtcircuit la un ventilator. Federația Rusă se află acum pe locul trei în lume după numărul de cazuri confirmate de coronavirus. Clasamentul este condus în continuare de SUA, care are și cel mai mare număr de decese, peste 81 de mii de oameni. Între timp, Comisia Europeană a cerut ca frontierele externe ale UE, inclusiv hotarul România-Moldova să rămână închis până în 15 iunie.

Cel puțin cinci oameni au murit în urma incendiului care a izbucnit în spitalul „Sfântul Gheorghe” din orașul Sankt Petersburg. În instituția medicală sunt tratați bolnavii infectați de COVID-19, informează RIA Novosti. Pompierii au evacuat 150 de persoane din spital. Pentru stingerea flăcărilor au fost mobilizați 75 de pompieri și 15 autospeciale. Rusia are în prezent un ritm de creștere alarmant a bolnavilor de COVID-19. Conform ultimelor date, în Federație sunt peste 232 de mii de oameni testați pozitiv și mai mult de 2000 de decese.

Statele Unite sunt, potrivit datelor oficiale, ţara cea mai afectată de pandemie atât ca număr de morţi, cât şi cazuri înregistrate. Numai oraşul New York a numărat un sfert din totalul deceselor, cu aproape 20 de mii de morţi. Casa Albă cere tuturor angajaţilor să poarte măşi sau să îşi acopere faţa atunci când intră în aripa de vest a clădirii, unde se află Biroul Oval, relatează NBC News. Noua măsură de precauţie a fost luată la două zile după ce doi angajaţi apropiaţi preşedintelui Donald Trump şi vicepreşedintelui Mike Pence au fost testaţi pozitiv la noul coronavirus.

Pe continental European statele încep să revină la o așa-zisă normalitate, după ce majoritatea a ridicat o mare parte din restricții. În aceste condiți, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a tras din nou un semnal de alarmă și spune că există riscul ca noul virus să revină în forță.

În Grecia pare că s-a dat deja startul sezonului estival. Vremea frumoasă și ridicarea parțială a restricțiilor i-au făcut pe mulți dintre locuitorii Atenei să meargă la plajă. Au existat unele cazuri în care oamenii nu au respectat distanțarea fizică, dar, în general, majoritatea a urmat instrucțiunile de siguranță.

În Bulgaria programul transportului public din Sofia a revenit la normal, dar se aplică noi reguli. Călătorii trebuie să poarte măști de protecție, în caz contrar, riscă o amendă de până la 500 de euro.

Iar în Franța transportul în comun a început să se aglomereze. După 55 de zile de izolare, francezii s-au bucurat luni de prima zi de așa-zisă libertate și se adaptează din mers schimbărilor. Puternic afectată de pandemie, Spania permite acum grupuri de până la zece oameni. În plus, puțin peste jumătate din cei 47 de milioane de spanioli pot să iasă din nou la terase. În Sevilla, de exemplu, barurile și hotelurile au primit undă verde pentru a fi redeschise, dar această mult așteptată relaxare nu se aplică peste tot. Măsurile de izolare rămân în vigoare în orașe mari precum Madrid, Barcelona și Valencia.

Pentru a se asigura că locuitorii capitalei Vilnius respectă regulile de distanțare fizică, autoritățile din Lituania folosesc drone. Când aparatul localizează grupuri de oameni emite un mesaj de avertisment. Persoanele care încalcă măsurile pot fi amendate.

Între timp, Comisia Europeană recomandă menţinerea frontierelor externe ale UE închise pentru cel puţin încă o lună, până în 15 iunie, din cauza pandemiei de COVID-19, notează Agerpres. În pofida primelor relaxări ale măsurilor de luptă împotriva pandemiei în cadrul blocului comunitar, „situaţia rămâne fragilă atât în Europa, cât şi în lume”, se menţionează într-un comunicat al executivului comunitar.

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

COVID-19 în lume: Italia iese din carantina, proteste în Europa, sancțiuni dure în Qatar, arestări în Londra | VIDEO

Șefa guvernului belgian, venită în vizită la un spital din Bruxelles, a fost nevoită să …