Știrea zilei

Pandemia în lume: Nou record ameţitor de cazuri în SUA, restricții reintroduse în Spania, România – a treia lună de stare de alertă | VIDEO

Statele Unite au raportat un nou record ameţitor de cazuri COVID-19, peste 67 de mii de teste pozitive şi cel puțin 900 de decese în ultimele 24 de ore. Între timp, România va intra în a treia lună de stare de alertă, iar în Spania au fost reintroduse mai multe restricții. Măștile sunt obligatorii și în spații deschise, la piscine și chiar și pe plajă.

Cel puţin 27 de state americane au pus pe pauză planurile de redeschidere. Cu toate acestea, specialiştii cred că la toamnă urmează ce este mai rău, iar doctorii americani spun că este o pandemie de proporţii istorice. Ei avertizează că SUA ar ajunge curând în situația de a decide pe cine conectează la ventilator și pe cine nu. Iar pentru că morgile au rămas fără spațiu, s-au cerut camioane frigorifice. Între timp, reprezentanții mai multor şcoli de peste Ocean au anunţat că nu vor redeschide sălile de clasă la toamnă, în ciuda apelurilor făcute de preşedintele Donald Trump. Pe acest fundal cercetătorii de la Universitatea din Washington vin cu o nouă predicţie sumbră: cel puţin 224 de mii de americani vor muri din cauza coronavirusului până în luna noiembrie. Şi asta din cauza focarelor tot mai mari de COVID-19 din California, Texas şi Florida. Până acum, cel puţin 140 de mii de vieţi au fost curmate în Statele Unite.

Iar în Spania au fost reintroduse unele restricții. Purtarea măștilor de protecție a devenit obligatorie atât în spații deschise, cât și în spații închise și indiferent dacă se poate menține sau nu distanța fizică de doi metri. Măsura se aplică pe plaje și la piscine, unde masca poate fi dată jos doar la intrarea în apă și sub umbrelă. Autoritățile spaniole au fost nevoite să recurgă la această măsură din cauza cazurilor în creștere cu noul coronavirus. Cu peste 300 de mii de cazuri de îmbolnăviri și aproape 29 de mii de decese, Spania se numără printre cele mai afectate state din lume de pandemia de COVID-19.

Mai aproape de noi, preşedintele României, Klaus Iohannis, a anunţat, miercuri, că starea de alertă în țara vecină va fi prelungită cu 30 de zile, având în vedere creşterea numărului de cazuri de COVID-19 şi deceselor înregistrate. Liderul de la Cotroceni a subliniat că situaţia epidemiologică nu este bună şi a amintit că, miercuri, peste 600 de persoane au fost depistate cu virusul COVID-19. În România au fost confirmate până acum peste 34 de mii de cazuri de infecții și peste 1950 de decese provocate de noul coronavirus.

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

Ucraina prelungește regimul de carantină până la 31 august

Cabinetul de miniștri din Ucraina a decis, în ședința de miercuri, 22 iulie, extinderea regimului …