Știrea zilei

Pandemia în lume: Noi recorduri peste ocean, situație gravă în Mexic, SUA face demersuri pentru a obține și distribui sute de milioane de doze de vaccin | VIDEO

Cu patru milioane de infectări cu noul coronavirus și peste 147 de mii de decese, Statele Unite sunt de departe cea mai afectată țară din lume de pandemie. În timp ce în laboratoarele medicale din întreaga lume potențialele vaccinuri sunt abia în faza clinică de testare, guvernul de la Washington face deja demersuri concrete pentru a obţine şi a distribui sute de milioane de doze.

Texas, California, Alabama şi Florida au anunţat miercuri sau joi câte un număr record de decese în 24 de ore. Peste 60 de mii de noi cazuri au fost înregistrate zilnic în toată ţara, în ultimele nouă zile. În același timp, California a depăşit New York-ul și este, în acest moment, statul federal american cel mai lovit de criza sanitară.

Companiile farmaceutice au încheiat deja contracte ferme cu guvernul american pentru a-i livra cu prioritate dozele de vaccin împotriva COVID-19. Administrația Trump speră să aibă 300 de milioane de doze la începutul anului viitor, dar calendarul le pare unora mult prea optimist. Odată ce un vaccin va fi disponibil, va dura cam un an pentru imunizarea unui număr suficient de mare de oameni cât să încetinească răspândirea virusului. Până atunci, testarea populației rămâne singura metodă de a verifica gradul de infectare.

Este tot mai rău și în Mexic, unde sunt sute de mii de îmbolnăviri şi peste 41 de mii de decese. În ciuda evidențelor, mulţi mexicani neagă realitatea. Un sondaj recent arăta că 14% din populaţia Mexicului, ceea ce ar însemna 18 milioane de locuitori, nu crede că există virusul. Un alt studiu arată că pandemia de coronavirus a redus la tăcere planeta. Datele obținute de o echipă de seismologi britanici și belgieni, care monitorizează activitatea scoarței terestre, arată că vibrațiile provenite din surse umane au scăzut cu până la 50% pe parcursul pandemiei, o situație fără precedent în istoria recentă.

Perioada în care Pământul a tăcut a fost între lunile martie și mai – intervalul de timp în care cele mai multe țări afectate de coronavirus au aplicat măsuri drastice de carantină.

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

Atenție, cei care merg la mare: singura frontieră deschisă spre Grecia este blocată de protestatari bulgari

Dacă eşti cumva în drum spre Grecia, află că singurul punct de trecere al frontierei …