Știrea zilei

Pandemia în lume: Cinci milioane de infectări, proteste în spitalele din Rusia, trei state au creat o „bulă” unde oamenii pot călători fără restricții | VIDEO

Proteste în spitalele cu profil COVID-19 din Rusia. Se întâmplă după ce președintele Vladimir Putin le-a promis adaos la salariu tuturor cadrelor medicale care tratează bolnavii de coronavirus, dar bonusurile nu au ajuns la cei care le așteaptă. Federația Rusă se află pe locul secund în lume după numărul de cazuri confirmate de COVID-19, fiind depășită la mare distanță doar de Statele Unite. Ultimul bilanț la nivel mondial arată cinci milioane de oameni infectați.

„Noi nu ne-am primit plățile promise! Nici medicii, nici asistenții medicali, nici șoferii, nimeni! Nicio rublă! Nicio copeică!”

Așa au protestat medicii din Armavir, din sudul Rusiei, pentru că nu și-au primit sumele compensatorii promise de autorități. Astfel de manifestații se desfășoară în mai multe orașe de pe teritoriul Federației Ruse. Mai mult, cadrele medicale care tratează bolnavii de COVID nu dispun de echipamente elementare de protecție. Măștile de unică folosință sunt spălate și refolosite sau cusute manual de către medici. În data de 15 mai, președintele rus a promis stimulente pentru diferite categorii de lucrători din domeniul sanitar: medicii să primească 1100 de dolari, personalul sanitar 680 de dolari, iar șoferii de pe ambulanță câte 340 de dolari – bani în plus la salariu. Rusia are aproape 309 mii de bolnavi infectați cu coronavirus și aproape 3000 de morți.

Clasamentul mondial este condus în continuare de SUA, cu 1 milion 570 de mii de cazuri confirmate și aproape 94 de mii de decese. ”Întâietatea în acest top al cazurilor de COVID-19 este o medalie de onoare, pentru că înseamnă că SUA au efectuat cele mai multe teste”, a declarat președintele Donald Trump. Rata de testare în SUA este ridicată, dar nu cea mai ridicată din lume. La totalul testelor făcute la 1000 de oameni se află pe locul al patrulea, după Danemarca, Italia şi Noua Zeelandă. Totodată președintele american a anunțat că ia hidroxiclorochină “de o săptămână şi jumătate”, un medicament împotriva malariei, a cărui eventuală eficacitate contra coronavirusului nu a fost demonstrată riguros până în prezent.

Pe continentul european, relaxarea restricțiilor a adus o creștere a infectărilor în diferite țări. Suedia, care a optat pentru o strategie mai puţin restrictivă pentru combaterea noului coronavirus, a înregistrat în ultimele şapte zile cel mai ridicat număr de decese pe cap de locuitor din Europa din cauza COVID-19, transmite Reuters.

Pe de altă parte Bulgaria, Grecia și Serbia au creat o “bulă” unde oamenii pot călători fără restricții. Circulația persoanelor între cele trei state va fi permisă din 1 iunie, fără obligativitatea perioadei de carantină de 14 zile. Anunţul a fost făcut de premierul bulgar, Boiko Borisov. Călătorii vor mai avea nevoie doar de o declaraţie scrisă la frontieră, care să ateste că nu prezintă simptome de COVID-19.

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

Trump acuză OMS că a devenit „marioneta Chinei”

Preşedintele american Donald Trump a acuzat Organizaţia Mondială a Sănătăţii că este o „marionetă a …