Știrea zilei

Pandemia: Avertismente sumbre ale OMS și ONU, tot mai multe focare se extind în România, câteva cercetări provoacă noi temeri | VIDEO

Pandemia de coronavirus are potențialul să se agraveze mult dacă națiunile lumii nu aderă la principiile de bază ale asistenței sanitare, avertizează Organizația Mondială a Sănătății. În același timp, agențiile ONU au estimat că 690 de milioane de oameni suferă de foame, iar pandemia ar putea împinge alte zeci de milioane în foamete cronică. În același timp, focarele de COVID-19 se extind în România. Astfel, autoritățile din țara vecină ar putea institui măsuri de restricție în anumite zone.

Prea multe ţări se îndreaptă în direcţia greşită, iar virusul rămâne inamicul public numărul unu. Declarația aparține directorului general al OMS. Oficialul a făcut un apel public repetat către guverne pentru a comunica în mod clar cu cetăţenii şi pentru a pune în practică o strategie globală pentru suprimarea transmiterii virusului şi salvarea de vieţi. În același timp, a solicitat populaţiei să dea curs recomandărilor pentru respectarea măsurile de protecţie, acum ar fi: distanţarea fizică, purtarea măştii în locuri publice și spălatul mâinilor.

Iar agenţiile ONU au estimat că aproape 690 de milioane de oameni, aproape 9% din populaţia lumii, au suferit de foame anul trecut. Numărul reprezintă o creştere cu zece milioane faţă de aceeaşi perioadă a anului 2018 şi este cu aproape 60 de milioane mai mare decât în 2014. Asia are cel mai mare număr de oameni subnutriţi, aproximativ 381 de milioane, iar Africa are cel mai mare procent din populaţie, aproape 20% dintre cei care locuiesc pe continent sunt subnutriţi. Autorii raportului ONU au spus că pandemia de COVID-19 intensifică vulnerabilităţile sistemelor alimentare globale. Ca urmare a pandemiei, a fost întreruptă aprovizionarea cu alimente, a scăzut nivelul de trai, iar multe persoane care muncesc în străinătate s-au aflat în imposibilitatea de a trimite bani acasă.

În același timp, unele cercetări provoacă temeri că noul coronavirus, care a făcut circa 45 de mii de morţi în Regatul Unit, cea mai afectată ţară din Europa la acest capitol, se va răspândi mai mult în anotimpul rece. Astfel, potrivit unui studiu al Academiei de Știinţe Medicale, valul al doilea al noului coronavirus în această iarnă ar putea face până la 120 de mii de morţi în spitalele din Regatul Unit. Iar România, cu 413 cazuri noi anunțate luni, după o zi de duminică în care s-au prelucrat mai puține teste și cu focare în șase orașe, autoritățile confirmă că ar putea institui măsuri de restricție în anumite zone din țară.

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

Ucraina prelungește regimul de carantină până la 31 august

Cabinetul de miniștri din Ucraina a decis, în ședința de miercuri, 22 iulie, extinderea regimului …