Știrea zilei

PA: Afirmația precum că din sistemul bancar au fost sustrase 3 miliarde de dolari nu este corectă | VIDEO

Centrul Național Anticorupție a publicat rezumatul investigaţiilor, desfăşurate de către grupul de urmărire penală, în dosarele fraudei bancare. Prin intermediul unui comunicat de presă, procurorii dezmint informațiile precum că din sistemul bancar moldovenesc ar fi fost sustrase aproape 3 miliarde de dolari și afirmă că ar fi vorba de 600 de milioane de dolari.

Totuși, nici acești bani încă nu s-a adeverit că au fost sustrași prin scheme de escrocherie.

În vederea dezminţirii unor informaţii eronate, care au apărut în spaţiul public şi care fac trimitere la unele constatări ale companiei KROL, Procuratura Anticorupţie a venit cu unele precizări.

În urma acţiunilor de urmărire penală, efectuate în cauzele ce vizează frauda bancară, inclusiv în temeiul constatărilor companiei KROL, suma banilor sustraşi din cele 3 bănci comerciale este de aproximativ 600 de milioane de dolari.

Cifra de 2,9 miliarde de dolari, menţionată în acelaşi raport, constituie suma fondurilor de împrumut, acordat de cele 3 bănci societăţilor din grupul Şor. Din această sumă, 600 de milioane de dolari sunt banii sustraşi, iar suma restantă din cele 2,9 miliarde a fost rambursată băncilor pentru stingerea împrumuturilor.

Modul în care au fost rambursate aceste mijloace este investigat de procurori sub aspectul spălării de bani şi nu prin prisma sustragerii, iar procurorii urmează să se pronunțe dacă a fost s-au nu vorba despre o spălare de bani.

Respectiv, afirmaţia precum că din sistemul bancar au fost sustrase 3 miliarde de dolari nu este corectă. Anterior, această informație a fost expediată conducerii ţării, dar şi misiunilor diplomatice, acreditate în Republica Moldova.

În prezent, în dosarul fraudei bancare sunt în gestiune 26 de cauze penale.

Amintim că, săptămâna trecută Comisia parlamentară de anchetă privind frauda bancară a făcut public raportul Kroll 2. Raportul însă nu conține lista persoanelor implicate în frauda bancară.

Vineri, 5 iulie, în cadrul unui briefing de presă, deputatul fracțiunii parlamentare a Partidului ȘOR, Denis Ulanov, a declarat că raportul KROLL-2 demonstrează încă odată faptul că deputatul Ilan Șor și oamenii din anturajul său nu sunt implicați în frauda bancară. Potrivit lui, Ilan Șor a recunoscut întotdeauna că încă din 2015 – companiile și oamenii implicați în aceste proceduri nu sunt beneficiarii devalizării sistemului bancar.

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

Iurie Reniță spune cum a făcut rost de imaginile video în care se vede cum lui Igor Dodon i se oferă o sacoșă

Imaginile video cu discuția dintre Igor Dodon și Vladimir Plahotniuc au ajuns la deputatul Iurie …