Știrea zilei

Orhei, singurul oraș din Moldova unde trecerile pentru pietoni sunt iluminate cu reflectoare roșii intermitente | VIDEO

Primăria orașului Orhei planifică să finiseze în acest an iluminarea cu reflectoare roșii intermitente a tuturor trecerilor pentru pietoni din oraș. Asta după ce experimentul început acum 2 ani, un proiect inițiat de Ilan Șor, pentru a asigura securitatea pietonilor pe timp de noapte pe cele mai periculoase zebre din oraș a demonstrat eficiența acestui sistem de iluminare.

Străzile din Orhei astăzi pot fi comparate cu cele ale capitalelor europene. Printre miile de lumini ale orașului, ies în evidență fâșiile iluminate în roșu a trecerilor de pietoni, care, cu lăsarea întunericului, atrag atenția participanților la trafic: pietonilor le indică pe unde să traverseze, iar pe șoferi îi disciplinează.

„La noi e foarte bine și pentru copii, și pentru bătrâni – suntem mulțumiți.”

„Eu n-am auzit ca la noi să fi fost incidente. Totul este bine.”

„Bine că este iluminare infraroșie. Este recomandabil faptul pentru toți cetățenii, și copiii, și maturii să respecte. Chiar să meargă anume la trecerea de pietoni.”

Orhei este singurul oraș în care există „zebre” iluminate și, prin urmare, sigure. Proiectul a început în 2018 când a fost instalată iluminare roșie pe 10 zebre. Prioritate au avut cele mai aglomerate străzi: 31 august și strada centrală Vasile Lupu. Proiectul a cărui scop a fost siguranța pietonilor pe timp de noapte și-a demonstrat eficiența.

PAVEL VEREJANU, primarul municipiului Orhei: „Trecerile pietonale de culoare roșie sunt doar în mun. Orhei și au adus rezultate imediate anume în ce ține de siguranța rutieră. Pe parcursul ultimelor 2-3 luni de zile, după statistica pe care am coordonat-o cu organele de poliție, nu am avut nicio încălcare sau niciun accident pe trecerea de pietoni, ceea ce ne face să fim siguri că a fost o alegere corectă – anume ce ține de culoarea roșie, care de altfel atenționează cu un deosebit respect față de pietoni și față de circulația rutieră.”

Între timp autoritățile capitalei, unde traficul este net mai intens, iar traversarea chiar și pe zebrele din Chișinău pun nu rareori în pericol viața pietonilor, nu acordă prea mare atenție trecerilor de pietoni. Vopseaua este practic ștearsă, iar de iluminat nici vorbă. În consecință, numărul accidentelor cu implicarea pietonilor este în continuă creștere.

În Chișinău sunt peste 900 de treceri. Potrivit datelor poliției, anul trecut în oraș s-au produs peste 500 de accidente cu implicarea pietonilor, dintre care 30 soldate cu decese. În acest an deja au fost înregistrate 11 accidente, în care 2 oameni și-au pierdut viața iar 10 s-au ales cu traume. Aceste cazuri triste pot fi evitate, spun oamenii legii, iar un exemplu de urmat sunt trecerile de pietoni iluminate din Orhei. Pe aceste zebra luminoase nu se produc accidente.

IRINA BURDUJAN, ofețer de presă, IP Orhei: „Avantajele acestor treceri de pietoni sunt că în primul rând sunt iluminate. Este un avantaj atât pentru șoferi pentru că de la o distanță mai mare ei văd deja pietonul care se pregătește să traverseze regulamentar strada și, de asemenea, este binevenit și pentru pieton, el se simte mai în siguranță atunci când traversează strada.”

Proiectul va avea continuitate, dă asigurări primarul de Orhei, Pavel Verejanu. Până la finele anului curent, autoritățile vor moderniza toate cele 47 de treceri de pietoni din municipiu.

Reamintim că imediat după ce a devenit primar al orașului Orhei, Ilan Șor a lansat un amplu proiect de modernizare pentru confortul și siguranța orheienilor. Printre primele acțiuni au fost reparația și iluminarea străzilor și a trotuarelor. Astfel, până în primăvara lui 2018, primăria municipiului Orhei a finisat proiectul de iluminare stradală a tuturor străzilor, trotuarelor și curților blocurilor de locuit, devenind cel mai iluminat oraș din Republica Moldova. Tot pentru siguranța orheienilor, autoritățile locale au aplicat marcaje rutiere pe toate străzile din municipiul Orhei, conform standardelor europene, folosind vopsea de cea mai înaltă calitate și mult mai rezistentă.

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

Coronavirus: Recomandările MAEIE pentru cetățenii moldoveni din Italia

Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene al R. Moldova vine cu precizări după ce Italia …