15 august 2020, sâmbătă
Știrea zilei

Opozitia critica si cere demisia, iar Igor Dodon vrea să acorde cu ordinul „Gloria Muncii”. Cum Viorica Dumbăveanu a gestionat pandemia | VIDEO

Surprins în încăperi publice închise fără mască de protecție și criticat de multe ori pentru modul în care a gestionat pandemia de coronavirus, ministrul Sănătății, Viorica Dumbăveanu, ar putea fi decorată de președintele țării cu ordinul „Gloria Muncii”. Acest lucru se va întâmplă în situația în care Republica Moldova este izolată internațional, din cauza ratei ridicate de îmbolnăviri cu noul coronavirus.

Criticată de medici, pacienți, politicieni și societatea civilă pentru modul neprofesionist în care a fost gestionată criza legată de noul virus, ministrul Sănătății se pare însă că este apreciată înalt de șeful statului, care a anunțat că îi va oferi o distincție.

IGOR DODON, președintele Republicii Moldova: „O să o înaintez la distinție de stat la „Gloria Muncii” în timpul apropiat pe doamna ministru Dumbrăveanu. Cei care vor ca doamna Dumbrăveanu să plece, ea nu va pleca, va rămâne în echipă, eu cred că face față”.

De-a lungul celor aproape cinci luni de pandemie, au fost aruncate multe pietre în grădina autorităților care și-au asumat gestionarea crizei sanitare. Chiar și așa, în timp ce numărul angajaților medicali care s-au infectat cu noul coronavirus crește, și a ajuns la peste 2500 de cazuri, iar 27 dintre ei au decedat, reprezentanții Ministerului Sănătății au declarat că situația este sub control. Ba mai mult, au dat vina pe doctori că nu știu cum să îmbrace corect echipamentele de protecție.

VIORICA DUMBRĂVEANU, ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale: „Foarte mulți atrag atenția cum se echipează și mai puțin atrag atenția, ulterior, când se dezbracă, cum trebuie să respecte aceste reguli”.

În pofida faptului că au fost întimidați și învinuiți de autorități, unii medici s-au plâns că sunt total neprotejați în fața virusului. Cei mai curajoși i-au dat și o replică ministrului Sănătății în care au precizat că lipsa echipamentului de protecție ar fi cauza infectării angajaților din sănătate.

EUGEN CEBOTARI, lucrător medical: „Am fost dotați cu măști cusute din bumbac. Măști care nu au nici fixator și nici o ață. Le îmbrăcam câte două când ne duceam la chemare. Ochelarii suntem rugați să-i păstrăm. Noi intrăm în contact cu pacienții și respectiv, ochelarii ar trebui să fie aruncați împreună cu costumul. Din păcate, noi suntem rugați, când ne întoarcem la stațiune, să-i purtăm a doua oară”.

Viorica Dumbrăveanu a fost criticată și pentru felul în care i-a întâmpinat pe specialiștii români, veniți să ajuteMoldova în lupta cu noul virus. Ulterior, echipa de medici de peste Prut a ajuns acasă cu șapte specialiști infectați.

VIORICA DUMBRĂVEANU, ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale: „Vă urăm un sejur cât mai plăcut în Republica Moldova”.

De condițiile inumane din spitale s-au plâns și pacienții.

„Câte milioane ați spus că ați cheltuit pentru tratamentul pacienților? Aceasta este baia, așa arată. Veceul – așa arată. Eu nu știu cât obraz mai aveți. Pacienții de rând se tratează în așa saloane. Probail știți pentru că copiii dumneavoastră se tratează tot în așa saloane, nu? Sănătate vă doresc și așa cum noi ne tratăm, așa să vă tratați
și voi”.

Iar în plină pandemie, Viorica Dumbrăveanu a fost surprinsă într-un magazin fără mască de protecție. Atunci ea s-a apărat pentru că a fost criticată și a spus că acest lucru nu era necesar, ca mai apoi să se răzgândească, iar oamenii să fie obligați să o poarte, lucru care a stârnit confuzii. Un alt mesaj neclar, lansat de Ministrul Sănătății, a fost adresat vârstnicilor.

VIORICA DUMBRĂVEANU, ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale: „Mamă, stai acasă”.

Iar recent, Dumbrăveanu a fost criticată chiar în Parlament pentru că oamenii în etate sunt nevoiți să se îmbulzească la ușa Casei Naționale de Asigurări Sociale, cu riscul de a se îmbolnăvi, doar ca să-și recalculeze pensiile.

„În timp de pandemie să se organizeze așa ceva mă scuzați dar nu este logic”.

„Sunt profund uimit de ce se întâmplă. Așa ceva nu am mai văzut niciodată în viață. Este groaznic mai ales că sunt aici oameni în vârstă”.

Deputatul PPDA Igor Munteanu susține că a depistat zece greșeli majore comise de Ministerul Sănătății în gestionarea pandemiei, care au plasat Moldova pe primele locuri la capitolul infectări cu noul virus. Potrivit lui, cel mai grav lucru este că avem peste 2560 de doctori și angajați medicali care s-au îmbolnăvit, iar 27 dintre ei au decedat. Legislatorul îi reproșează Vioricăi Dumbrăveanu că a cedat gestionarea pandemiei politicienilor, nu a criticat demnitarii care au apărut în public fără măscă de protecție și nu a asigurat cu echipament necesar angajații din sănătate.

IGOR MUNTEANU, deputat PPDA: „Ați cedat benevol gestionarea pandemiei unor politicieni cinici și iresponsabili interesați să acumuleze devidente politice și vizibilitate ieftină”.

Iar deputatul Partidului “ȘOR” Marina Tauber spune că Viorica Dumbrăveanu a gestionat neprofesionist situația legată de răspândirea coronavirsului, dar și sistemul medical, în general, și că demisia ei ar fi prea puțin pentru a remedia situația. Tauber a mai menționat despre situația deplorabilă din spitale, despre numărul mic de teste efectuate, dar și despre cazul recent, când vârstnicii sunt supuși riscului de a se îmbolnăvi stând în rânduri interminabile la Casa Națională de Asigurări Sociale, pentru a solicita recalcularea.

Joi, Parlamentul a încercat să o demită din funcție prin moțiune simplă, care însă nu a fost susținută de majoritatea parlamentară.Viorica Dumbrăveanu a declarat însă în plenul Parlamentului că își face meseria corect, chiar dacă nu este specialist în medicină.

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

COVID-19: 396 de cazuri noi au fost înregistrate, șase oameni au pierdut lupta cu virusul. Printre victime este și un medic, soția căruia a murit din cauza coronavirusului | VIDEO

396 de cazuri de infecție cu noul coronavirus au fost înregistrate astăzi, astfel bilanțul persoanelor …