Știrea zilei

Opoziția critică modul în care coaliția PSRM-PDM a ales noii membrii ai CSM| VIDEO

Adunați în plen pentru a decide instituirea stării de urgență, deputații au început ședința extraordinară cu numirea a patru profesori de drept în funcțiile de membri ai Consiliului Superior al Magistraturii. Deși a stârnit discuții aprinse, proiectul a fost aprobat cu 55 de

Întruniți în ședință pentru a vota declanșarea stării de urgență în legătură cu răspândirea coronavirusului, primul subiect din ordine de zi a ținut însă de numirea a patru membri în CSM. Aceștia au fost desemnați de Comisia Juridică a Parlamentului, cu voturile deputaților PDM și PSRM. Opoziția a cerut amânarea examinării proiectului motivând că sunt alte subiecte mai importante.

ANDRIAN CANDU, deputat PRO MOLDOVA: Chiar dacă acești candidați poate sunt cei mai buni, dar faptul cum ei au fost aleși, faptul cum vor fi ei aici numiți deja pune un mare semn de întrebare.

SERGIU LITVINENCO, deputat PAS: Unu – este un simplu târg politic între nouia majoritate parlamentară, doi – au fost omise recomandările partenerilor internaționali, trei – nu există nici un fel de consens nici în societate, nici în această sală. De aceea, propun respectuos majorității să anulăm examinarea proiectului.

Președintele Parlamentului, Zinaida Greceanîi, a precizat că doar autorul proiectului, socialistul Vasile Bolea este în drept să ceară acest lucru.

VASILE BOLEA, deputat PSRM: Trebuie să fim responsabili. Avem o lună și jumătate de când CSM nu se întâlnește din cauza cvorumului.

Deputatul Partidului ”ȘOR” Denis Ulanov, membru al Comisiei Juridice, care a ales noii membri ai CSM, a declarat că acest concurs a fost politizat.

DENIS ULANOV, deputat Partidul Politic ”ȘOR”: Dumneavoastră, ca președinte al Comisiei, v-ați străduit să blocați posibilitatea de a adresa întrebări candidaților sau să-i permiteți să răspundă fără ca dumneavoastră să interveniți.

Și de această dată Zinaida Greceanîi a intervenit și nu i-a permis deputatului Vasile Bolea să răspundă. În final, pentru acest proiect au votat doar democrații și socialiștii. Deputații din grupul parlamentar PRO MOLDOVA, fracțiunea Partidul ”ȘOR” și PAS nu au votat.

SERGIU LITVINENCO, deputat PAS: Această componență a CSM-ului nu va putea realiza reforma justiției, noi nu vom susține târgul politic PD-PSRM.

ZINAIDA GRECEANÎI, președintele Parlamentului: Bunica mea spune: să vă târguiți voi toată viața așa.

MARINA TAUBER, vicepreședintele Partidului Politic ”ȘOR”, deputat: Ședința de astăzi a fost urgent convocată pentru că avem subiectul important care este legat de sănătatea națiunii și se vede că, în plin plan, totuși, pentru dumnevoastră, conducerea parlamentului, pentru partidul socialiștilor, dar și noua alianță a fost cât mai repede să votați aceste candidaturi.

Noi membri ai CSM au lipsit de la ședință pe motiv că au respectat îndemnul autorităților de a sta acasă. Aceștia sunt Carolina Ciugureanu-Mihailuță, Elena Belei, Valentina Coptileț și Ion Crețu. Ei au fost aleși în urma concursului organizat de Comisia Juridică în cadrul unei ședințe la care au participat doar deputați PD și PSRM. În semn de protest, opoziția a părăsit atunci ședința în care erau audiați candidații și au acuzat puterea că lista persoanelor selectate a fost întocmită cu mult timp înainte de organizarea concursului.

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

Uniunea Europeană va acorda Moldovei 30 de milioane de euro | VIDEO

Uniunea Europeană va acorda Moldovei 30 de milioane de euro din ce-a de-a doua tranșă …