Știrea zilei

Opinie: Igor Dodon și Andrei Năstase, interesați de grațierea lui Vlad Filat | VIDEO

Activizarea lui Vlad Filat este legată de schimbarea guvernării, iar principalii actori politici, direct interesați de revizuirea dosarelor în care este învinuit fostul premier, sunt șeful statului, Igor Dodon și viceprim-ministrul Andrei Năstase. Opinia aparține analistului politic,  Victor Gurău. 

Potrivit lui Gurău, prin acțiunile politice ale lui Igor Dodon, șeful statului urmărește dezvinovățirea lui Filat și dorește să-și șteargă urmele implicării sale în schema furtului miliardului.  Iar Andrei Năstase, simte că pierde din teren în fața actualilor oponenți politici.

VICTOR GURĂU, analist politic: „Sunt două persoane. În primul rând, e vorba de Igor Dodon, care după mine, a fost parte componentă a procesului, propriu zis. A doua persoană este Andrei Năstase, care după ce a pierdut jucăria principală de luptă politică, adică opozanța lui Vlad Plahotniuc, în legătură cu plecarea acestuia, practic rămâne fără mesaj  politic.”

Pe de altă parte, Gurău spune că intenția actorilor politici de a reduce din vinovăția lui Vlad Filat, s-ar putea întoarce împotriva lor. Astfel, acesta ar fi un mesaj negativ din partea cetățenilor pentru Maia Sandu și Andrei Năstase pentru că s-ar contura ideea, pentru care au venit  la putere: ca să-și salveze partenerii de afaceri.

VICTOR GURĂU, analist politic: „O decizie judecătorească favorabilă lui Vlad Filat și a complicilor săi, ar putea cristaliza această idee: că scopul strategic al actualei guvernări este de a-i elibera  de răspundere pe partenerii săi politici.”

Totodată, expertul spune că  toate problematicile, legate de numele lui Filat, acumulate de pe vremea când acesta deținea funcții cheie în stat,  nu sunt atât de ușor de falsificat sau  dezaprobat, pentru a-l absolvi de pedeapsă.

VICTOR GURĂU, analist politic: „Trebuie totuși să menționăm. Vladimir Filat a deținut funcția de prim-ministru, în momentul când s-a întreprins un atac fără precedent asupra sistemului financiar-bancar al RM. Doi, domnia sa era președintele Comisiei de stat pentru sistemul financiar-bancar. Cel mai important, domnia sa nu a negat, propriu zis că a avut relații destul de strânse și apropiate cu cei care sunt implicați direct în   proces.

Vlad Filat este acuzat de faptul că atunci când a fost lider al PLDM a transferat pe conturile unei companii americane de PR echivalentul a 13 milioane de lei, bani sustrași din Banca de Economii. Firma de consultanţă urma să ofere asistenţă PLDM-ului în campania electorală pentru alegerile parlamentare din 30 noiembrie 2014, când actualul prm-ministru, Maia Sandu a candidat la funcţia de deputat pe lista liberal-democraţilor. Ancheta a  demonstrat prin probe că Filat a obținut banii de la BEM prin trafic de influență. De spălare de bani  au fost învinuite şi firmele care aparțineau lui Filat – ”Caravita” SRL şi ”Business Estate Investments” SRL, care au  camuflat provenienţa a aproximativ 2,8 milioane de euro, sustrase deasemenea de la BEM.

Vlad Filat a fost condamnat în 2015 la nouă ani de puşcărie pentru corupere pasivă și trafic de  influență într-un dosar legat de frauda de la cele trei bănci lichidate.

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

Curtea Constituțională a răspuns la solicitarea deputaților privind alegerile parlamentare anticipate | VIDEO

Magistrații constituționali au decis. Alegerile parlamentare nu pot fi organizate în aceeași zi cu cele …