Știrea zilei

Dezinfectarea transportului public din Chișinău. Pasagerii nu sunt încântați de curățenie: Tot așa urât miroase | VIDEO

Coronavirusul a pus pe jar nu doar autoritățile, dar și responsabilii transportului public din capitală. În procesul de dezinfectare a microbuzelor, autobuzelor și troleibuzelor sunt implicați, atât șoferii, cât și taxatorii, care dau asigurări că autovehiculele sunt curățate zilnic, după fiecare rotație. Chiar dacă responsabilii spun că au fost luate măsuri, nu toți pasagerii au observat curățenia din transport.

Șoferii de microbuze dau asigurări că unitățile de transport sunt dezinfectate la sfârșitul fiecărei curse.

„Ștergem numai barele, unde stă omul cu mâna.”

VASILE CUPEȚ, șofer: „O pastilă punem la 20 litri de apă şi împărţim la fiecare rutieră câte o sticlă. – Сe fel de pastilă este aici? – Nu vă pot spune, şeful ne aduce.”

„Fac undeva 4- 5 rotații pe zi, mai mult nu fac și mie fix sticla îmi ajunge. Mâine dimineață la ora 8.00, mă duc iarăși şi o umplu.”

Administratorii rutelor de microbuze spun că soluțiile pentru dezinfectare sunt cumpărate din banii lor.

OFRIN NUŢU, administrator ruta Nr.103: „Noi am luat 300 de pastile şi ele ne ajung pentru 3000 litri de apă. Ne ajunge pentru o lună şi costă undeva până la 300 de lei.”

În plin proces de curățare i-am surprins și pe angajații Parcului Urban de Autobuze.

Potrivit lor, barele, scaunele și podeaua autovehiculelor sunt dezinfectate zilnic.

GRIGORE VOLOȘCIUC, șeful punctului medical, Parcul Urban de Autobuze: „Avem detergenți speciali pe bază de alcool tip izosept, spray. În afară de asta, mai avem substanțe cu detergent pentru podea, care conține și elemente de clor.”

Măsuri de prevenire a infecțiilor au fost luate și în troleibuzele din Chișinău.

DORIN CIORNÎI, director RTEC: „400 de mii de oameni sunt transportați astăzi cu unitățile de transport electric. Vă dați seama, la așa un flux de oameni este vital să fie dezinfectate aceste unități de transport.”

Unii călători spun că nu prea au observat că se dezinfectează în transport, alții însă susțin că asemenea măsuri ar trebui să devină o obișnuință.

„Tot așa miroase urât, e murdar, pe jos găsești murdărie, nici o schimbare. – Și în microbuze? – În microbuze cel mai des, în troleibuze nu prea, este mai curățel.”

„Mai curățel, mai curățel, nu am ce să spun. – Se simt schimbări? – Se simt, se simt.”

„De dezinfectare prima oară aud, da, curățenie se face în troleibuz. Ar trebui nu doar acum că este coronavirus, dar măcar odată în săptămână.”

Pentru informarea cetățenilor despre măsurile de protecție și prevenire a riscului infecției cu noul tip de coronavirus, în unele unităţi de transport este difuzat şi un spot informativ, realizat de Ministerul Sănătății.

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

Alertă meteo: Cod Galben de ploi cu fulgere și grindină în R. Moldova

Serviciul Hidrometeorologic de Stat a transmis o avertizare de Cod Galben de ploi cu descărcări …