Știrea zilei

ONU: COVID-19, cea mai gravă criză de la Al Doilea Război Mondial. Cercetători din China susțin că urmează o săptămână decisivă | VIDEO

Cu un bilanț al deceselor care creștere alarmant pe zi ce trece, în ciuda măsurilor de carantină, secretarul general al Organizației Națiunilor Unite, Antonio Guterres, a avertizat că avem de-a face cu cea mai mare criză umanitară de la Al Doilea Război Mondial încoace. Aproape jumătate din populația planetei este izolată la domiciliu, dar cu toate acestea bilanțul infectărilor la nivel global se apropie de un milion de cazuri, iar peste 40 de mii de persoane au decedat – jumătate dintre ele fiind cetățeni ai Italiei și Spania.

Avertismentul vine în același timp în care președintele SUA, Donald Trump, a atenționat americanii că urmează câteva săptămâni „foarte, foarte dureroase”. În Statele Unite, focarul s-a răspândit rapid în doar o săptămână, iar numărul infectărilor a urcat instant la aproape 190 de mii de cazuri. Marți a fost înregistrat un record de 865 de decese.

În ceea ce privește situația din Europa, un grup de cercetători din China susțin că urmează o săptămână decisivă în lupta împotriva COVID-19. Rezultatele studiu, în care a fost analizată situația celor mai afectate șapte state, arată că în această săptămână va fi atins punctul maxim al pandemiei, după care lucrurile vor începe să revină treptat la normal. Cercetătorii mai spun că Italia a atins „perioada de vârf” în acest moment, iar numărul victimelor va începe să scadă. Marți în peninsulă au fost înregistrate 4050 de cazuri noi, fiind cel mai mic indicativ din luna martie.

Și numărul deceselor din Spania a scăzut, în ultimele 24 de ore, și au ajuns la cifra de 812, în timp ce Germania are una dintre cele mai scăzute rate de mortalitate provocate de COVID-19 din lume, de doar 0.9%.

Totodată, specialiștii susțin că țările din vecinătatea Republicii Moldova vor atinge vârful contaminărilor cu virusul COVID-19 spre sfârșitul acestei luni. Fostul director al Centrului de Sănătate Publică din Kiev consideră că vârful pandemiei în Ucraina va fi în jurul datei de 20 aprilie. Până acum în Ucraina au fost înregistrate aproximativ 670 de cazuri și 17 decese provocate de coronavirus.

Și în România au fost înregistrate peste 2200 de cazuri și 82 de decese, iar alte 220 de persoane au fost vindecate.

Vești îmbucurătoare vin din Țara Sfântă. După ce autoritățile din Israel au decis săptămâna trecută închiderea Bisericii Sfântului Mormânt din Ierusalim din cauza pandemiei, luni s-a anunțat că slujba din Noaptea Învierii va avea loc, fără enoriași, iar Lumina Sfântă va fi împărțită capilor bisericii din alte state.

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

Banca Mondială avertizează: 60 de milioane de oameni vor ajunge la sărăcie extremă și vor trăi cu mai puțin de 2 dolari pe zi

Până la 60 de milioane de oameni vor fi împinși spre „sărăcia extremă” de către …