Știrea zilei

OMS trimite o echipă în China pentru a afla originea COVID-19, un nou virus gripal cu „potențial de pandemie”, descoperit de cercetătorii chinezi | VIDEO

Pandemia de COVID-19 este departe de a se încheia şi chiar accelerează, avertizează Organizaţia Mondială a Sănătăţii, care a anunțat că va trimite o echipă în China pentru a stabili originea pandemiei. Într-o provincie de lângă Beijing, autorităţile au băgat în carantină 400 de mii de oameni, după ce au fost raportate 18 îmbolnăviri. Situaţia cea mai gravă rămâne în continuare în Statele Unite, unde zeci de state americane au pus pauză măsurilor de relaxare. În același timp, Italia anunță cel mai mic bilanț din ultimele patru luni.

În China, pentru a evita un al doilea val al pandemiei, şi cele mai mici creşteri de cazuri sunt luate în serios de autorităţi. Astfel, a fost reinstalată o nouă carantină strictă, la aproximativ 150 de km de Beijing, unde aproape 400 de mii de rezidenți au fost complet izolaţi de vecinii lor. Măsura amintește de Wuhan, deși în acest caz este afectată o comunitate mai rurală. Doar un singur membru al familiei are voie să părăsească casa în timpul zilei, pentru a cumpăra anumite produse. Această măsură poate părea extremă, având în vedere că această provincie a raportat sub 20 de cazuri de coronavirus, dar vine în contextul în care, recent, un nou focar a fost anunţat într-o piață din Beijing.

În Statele Unite, epicentrul pandemiei s-a mutat în sudul şi vestul ţării. Situaţia cea mai gravă este în Texas, Arizona şi Florida. În același timp, în Italia, în ultimele 24 de ore, s-au înregistrat numai şase decese provocate de noul coronavirus, cel mai redus bilanţ al victimelor după 28 februarie. Continuă, de asemenea, scăderea numărului pacienţilor internaţi la terapie intensivă, numai 96 fiind în prezent în această situaţie în toată Italia. Cu epidemia sub control, această ţară practic a încheiat relaxarea restricţiilor, dar sunt monitorizate cu atenţie mai multe focare apărute în diferite părţi ale ţării.

În contextul în care umanitatea se confruntă de luni bune cu efectele catastrofale provocate de COVID-19, o nouă tulpină de virus gripal, ce are potențialul de a se transforma într-o pandemie, a fost identificată de oamenii de știință din China. Virusul a apărut recent și se manifestă la porci, dar se pare că poate să infecteze și oamenii, transmite BBC. Aceștia sunt îngrijorați de posibilitatea ca virusul să sufere noi mutații și să poată astfel să treacă de la o persoană la alta, până când s-ar ajunge la o răspândire globală. Cercetătorii avertizează asupra faptului că noua tulpină are „toate caracteristicile” pentru a se adapta să infecteze oamenii și este necesar să fie monitorizată cu atenție.

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

Cetăţenii ruşi au votat: Vladimir Putin va putea candida pentru încă două mandate | VIDEO

Cetăţenii ruşi au aprobat cu largă majoritate reforma constituţională supusă referendumului, permiţându-i astfel preşedintelui Vladimir …