20 ianuarie 2021, miercuri
Știrea zilei

Republica Moldova marchează astăzi 29 de ani de Independență

Republica Moldova sărbătorește astăzi 29 ani de la proclamarea independenței față de Uniunea Sovietică, la 27 august 1991. Evenimentul a avut loc în contextul unor ample mișcări în toate fostele republici din componența URSS.

Declarația de independență a Republicii Moldova a fost adoptată de Parlament în momentul în care în Piața Marii Adunări Naționale din centrul Chișinăului s-au adunat sute de mii de oameni care au cerut independența țării lor față de URSS, în care a fost înglobată forțat în 1940.

Perioada care a urmat nu a fost deloc ușoară. În primul an de la proclamarea independenței, în estul și sudul țării au început mișcări separatiste, iar în 1992 în Transnistria, regiune care se consideră, în continuare, independentă față de Republica Moldova și care este susținută de Moscova, a avut loc un război sângeros.

Manifestările din acest an dedicate Zilei Independenței vor fi foarte modeste în comparație cu anii trecuți, din cauza crizei sanitare, provocată de noul coronavirus. Autoritățile din Chișinău au anunțat însă tradiționalele depuneri de flori la monumentului lui Ștefan cel Mare și Sfânt.

radiochisinau.md

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

Moldova a depășit pragul de 40 mii de cazuri de infectare cu virusul COVID-19 | VIDEO

Astăzi Moldova a depășit pragul de 40 mii de cazuri de infectare cu virusul COVID-19, …