Știrea zilei

În plin sezon agricol, legumele mai scumpe în acest an. Cum explică majorările de prețuri vânzătorii | VIDEO

În plin sezon agricol, legumele în piețele din capitală se vând la prețuri exagerate, în comparație cu anul trecut. Oamenii spun că nu-și permit să le cumpere în cantități mai mari pentru a le conserva pe iarnă. Cum explică majorările de prețuri vânzătorii, dar și experții economici, aflați în continuare.

Pe această femeie am întâlnit-o la piață dis-de-dimineață. Ne-a spus că a venit să cumpere legume pentru a face conserve pentru iarnă, însă prețurile pe care le-a găsit afișate au cam speriat-o, deoarece planurile de acasă nu au coincis cu cele de la târg.

„Am venit după ardei, roșii de mâncare. Totul este scump. Umblăm și căutăm, acolo e 10 lei, acolo e 15 lei și e tare scump. Căutăm mai ieftin, dar mai ieftin nu este că toată lumea vrea să mănânce că a muncit toată vara. Să vă spun cinstit nici nuștiu ce să facem ca să ajungem în iarnă și să ieșim din iarnă”.

Un kilogram de roșii în Piața Centrală din capitală costă între 8 și 22 de lei, iar castraveții pot fi cumpărați cu 12 lei. Prețul pentru un kilogram de ardei grași poate ajunge până la 30 de lei, iar pentru vânătă variază între 15 și 20 de lei. Varza se vinde cu 5 sau 6 lei kilogramul.

Prețurile depind însă și de produs, spun vânzătorii. Legumele mai mari și mai frumoase sunt mai scumpe, iar cele mici sunt mai ieftine. De cealaltă parte, cumpărătorii spun că prețurile sunt de două sau chiar trei ori mai mari față de anii precedenți.

PREȚURILE LA LEGUME PER KG
ROȘII- 8-22 LEI
CASTRAVEȚI – 12 LEI
ARDEI GRAȘI – 28-30 LEI
VÂNĂTĂ – 15-20 LEI
VARZĂ- 5-6 LEI

„Prețurile sunt mari anul acesta. Față de anii trecuți sunt foarte mari, pentru că, în primul rând, este secetă nu s-a făcut nimic, totul s-a uscat”.

Oamenii speră, totuși, că prețurile vor mai scădea.

„-V-ați pregătit pentru iarnă? – Nimic, încă nu am făcut nimic absolut. Mă uit la prețurile acestea, sunt tare scumpe. – Dar veți face ceva? – Măcar ceva, ceva, dar vom vedea poate mai târziu se vor ieftini puțin”.

„Uitați-vă portmoneul este gol, am un leu. Mi-am luat cartofi și atât, mai mult nu am bani să iau”.

Și vânzătorii recunosc faptul că legumele costă mai scump în acest sezon.

„Vin și ne întreabă: da de ce doamna așa e scump, 22 de lei? Fiindcă a fost mare secetă. Noi din martie le udăm și ne chinuim, dar ce să facem?”

Această femeie spune că a făcut câteva conserve pentru sezonul rece datorită copiilor care muncesc peste hotare și i-au trimis bani. Și asta pentru că, spune ea, pensia pe care o are nu-i ajunge nici pentru strictul necesar.

Sălături am făcut, ardei grași, ardei în bănci cu roșii, am făcut de toate câte un pic. Ne-am încadrat undeva în 600-700 de lei, dar dacă nu ar fi copiii cred că numai de pâine ne-ar ajunge 1300 de lei”.

De cealaltă parte, experții economici ne-au explicat că prețurile la legume în acest sezon au crescut sub influența a doi factori de bază. Dacă unul dintre acestea este natural, altul ține de profitul pe care îl râvnesc vânzătorii.

GHEORGHE COSTANDACHE, expert economic: „Primul este legat de situația crizei climaterice, seceta. Al doilea ar fi factorul economic sau factorul social economic, când vorbim despre lăcomia de bani”.

Potrivit Biroului Național de Statistică, în luna iulie, față de luna precedentă, au crescut prețurile la următoarele produse alimentare: la morcovi cu 16,7%, boboase 3,1% și aproape 3% la fructele proaspete.

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

Moldova a depășit pragul de 40 mii de cazuri de infectare cu virusul COVID-19 | VIDEO

Astăzi Moldova a depășit pragul de 40 mii de cazuri de infectare cu virusul COVID-19, …