Știrea zilei

COVID-19 în R. Moldova: Ce drepturi au angajații și salariații acum

În contextul situației epidemiologice din țară și apariției riscului de îmbolnăvire cu COVID-19, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale vine cu mai multe recomandări către cetățenii Republicii Moldova, scrie noi.md.

Potrivit ministerului, în această perioadă, angajatorii și salariații pot stabili programe individualizate de muncă, cu un regim flexibil al timpului de muncă. La fel, se va examina și posibilitatea prestării muncii la domiciliu, salariații fiind remunerați proporţional timpului lucrat sau în funcţie de volumul lucrului efectuat.

Conform prevederilor, moldovenii, care nu pot munci în această perioadă, au voie să ceară concediu de odihnă anual cu achitarea indemnizației de concediu sau un concediu neplătit. Totodată, în cazul în care compania nu mai poate activa, angajatorul poate anunța șomaj tehnic, dar va achita o indemnizație fiecărui angajat ce nu poate fi mai mică de 50 la sută din salariul de bază.

Iar în cazul instituirii, în condițiile legii, a stării de carantină, contractul individual de muncă se va suspenda de drept, potrivit legii.

Mai ales în această perioadă, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale amintește că fiecărui angajat trebuie să-i fie asigurată securitatea și sănătatea în toate aspectele legate de muncă.

Este binevenită utilizarea e-mailului și a teleconferințelor pentru a reduce contactele fizice și deplasările în interes de serviciu dacă acestea nu sunt necesare în mod imperativ. În cazul unui lucrător confirmat cu COVID – 19, Agenția Națională pentru Sănătate Publică demarează ancheta epidemiologică la sediul angajatorului. De asemenea, angajatorul are obligația să informeze lucrătorii cu privire la procedura de acordare a concediului medical în caz de carantină și izolare la domiciliu.

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

Moldova a depășit pragul de 40 mii de cazuri de infectare cu virusul COVID-19 | VIDEO

Astăzi Moldova a depășit pragul de 40 mii de cazuri de infectare cu virusul COVID-19, …