29 noiembrie 2020, duminică
Știrea zilei

COVID-19 în lume: 27 milioane de infectări cu noul coronavirus, Italia a decis prelungirea restricţiilor, țările cele mai greu lovite de pandemie | VIDEO

Numărul cazurilor de coronavirus din lume a depășit 27 de milioane, iar cel al deceselor asociate cu acest virus a ajuns la 887 de mii, arată datele oficiale. India, care este pe locul doi mondial după SUA, a raportat duminică peste 90 de mii de cazuri noi de infectare, stabilind astfel un nou record global pentru o singură zi. În Europa, pe fondul creşterii numărului de cazuri de îmbolnăviri din ultimele săptămâni, Italia a decis prelungirea restricţiilor, printre care şi carantina obligatorie pentru persoanele care sosesc din Moldova, România şi Bulgaria.

Intrarea în Italia se face pe baza actului care atestă reşedinţa și se completează un formular unde se declară domiciliul pentru autorităţile sanitare. Purtarea măştii rămâne obligatorie în toate spaţiile închise, dar şi în exterior în intervalul de timp 18 – 6 dimineața, acolo unde nu se poate respecta distanţa de un metru. Discotecile şi stadioanele rămân închise, iar mijloacele de transport vor circula cu o capacitate de 80% pentru a permite respectarea distanţei. Râmâne interzisă intrarea în Italia a cetăţenilor din Republica Moldova și a altor 15 țări.

Bilanțuri zilnice record au fost raportate în acest weekend în Ucraina, Cehia, Ungaria și Slovacia. Între timp, circa 3000 de persoane au protestat în centrul capitalei croate Zagreb împotriva restricțiilor impuse de guvern pentru combaterea coronavirusului. Iar la Roma, aproximativ 1000 de oameni au manifestat în centrul capitalei italiene împotriva obligativității vaccinării copiilor de vârstă școlară și a purtării măștii de protecție.

Până astăzi, pe teritoriul României, au fost confirmate peste 95 de mii de persoane infectate cu noul coronavirus, iar 3900 au decedat.

La nivel mondial, SUA, India și Brazilia conduc clasamentul nefast al infectărilor, urmate de Federația Rusă. India a atins un record mondial după numărul de îmbolnăviri confirmate zilnic – peste 90 de mii cazuri pozitive la COVID-19. India testează peste 10 milioane de oameni pe zi, în medie, şi intenţionează să majoreze numărul testelor zilnice efectuate.

Între timp, reprezentanții OMS nu sunt tocmai optimiști în ceea ce privește data la care va fi posibilă o acțiune de vaccinare în masă împotriva noului coronavirus. Specialiștii estimează că acest lucru nu va fi posibil mai devreme de jumătatea anului viitor. În acest moment, niciunul dintre potențialele vaccinuri aflate în diverse etape de cercetare și studii clinice nu a demonstrat că ar avea o eficiență de cel puţin 50%.

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

Ucraina înregistrează un număr record de noi cazuri de COVID-19 pentru a doua zi consecutiv

Ucraina a înregistrat un număr record de 2.836 de noi cazuri de COVID-19 în ultimele …