Știrea zilei

Oamenii de afaceri și sindicaliștii cer susținerea statului pentru a minimaliza reținerile salariilor și a asigura protecția socială a angajaților | VIDEO

Confederația Sindicatelor din Moldova cere conducerii de vârf a țării să întreprindă măsuri urgente pentru a reduce la minim riscurile privind reținerile salariale și să asigure protecția socială a angajaților. Cu o solicitare similară au venit și patru asociații de întreprinzători din diferite domenii, care îndeamnă autoritățile să susțină mediul de afaceri, afectat de epidemia COVID-19.

Sunt necesare măsuri urgente pentru a asigura salarizarea bugetarilor și angajaților companiilor private, care sunt nevoiți să stea acasă din cauza regimului de carantină. Cu o astfel de adresare către prim-ministrul Ion Chicu a venit Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova. Sindicaliștii solicită ca fiecare părinte care stă acasă, pentru a avea grijă de copii, să primească o parte din salariu, astfel ca bugetul familiei să nu fie afectat.

ADRESAREA CONFEDERAȚIEI NAȚIONALE A SINDICATELOR DIN MOLDOVA: “Este inadmisibil ca salariații, în această perioadă, să fie nevoiți să își ia concedii neplătite sau concedii de odihnă, pierzând sursele de venit necesare pentru întreținerea familiei sau concediile de odihnă programate pentru perioada de vară, timp când copiii se află în vacanță”.

Și reprezentanții businessului mic și mijlociu cer de urgență sprijin într-o adresare către președintele țării și legislativ.

ADRESAREA REPREZENTANȚILOR BUSINESSULUI DIN MOLDOVA ”Suntem de părere că Parlamentul și Executivul trebuie să întreprindă de urgență măsuri de susținere a mediului de afaceri. Cel mai mult va avea de suferit businessul mic și mijlociu.”

VLADISLAV CAMINSCHII, director executiv Confederația Națională a Patronatului Traducere: ” Nu vor supravețui decât foarte puțini, iar asta este o situație gravă. Ar trebui să existe o anumită reglementare, ca băncile să nu înainteze penalități sau să nu crească rata procentuală.”

Autorii adresării aduc exemplul altor țări, aflate în aceeași situație, care au luat măsuri de atenuare a consecințelor economice provocate de pandemie. De cealaltă parte, autoritățile spun că se iau în calcul unele măsuri.

ION CHICU, prim-ministrul Republicii Moldova: ” Guvernul pregătește un set de măsuri pentru a veni în suportul business-ului. Nu trebuie nici aici de speculat și trebuie să fim foarte realiști și onești. Noi, ca stat și nici alt stat, nu poate acoperi orice daună, orice pierdere și orice incomoditate pentru business sau pentru cetățeni.”

Experții sunt însă de părere că statul poate îndeplini aceste cerințe fără prea mari pierderi.

VEACESLAV IONIȚĂ, expert economic:”Mediul de afaceri are nevoie de ajutor. Legislația permite amânarea achitării impozitelor până la 12 luni. ”

Semnatarii adresării și-au exprimat disponibilitatea de discuta situația creată, pentru a găsi soluții cât mai eficiente, astfel încât țară să iasă cât mai repede din criza provocată de epidemie.

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

Mai puține teste, mai puțin infectări: au fost confirmate 107 cazuri noi de infectare cu COVID-19, încă șase persoane au decedat | VIDEO

COVID-19 a mai luat viața a încă șase persoane. Este vorba de 4 bărbați și …