23 februarie 2020, duminică
Știrea zilei

O tabletă cât 11 pensii! La ce bun deputaților gadgeturi atât de costisitoare? | VIDEO

Nu ne putem imagina un deputat în parlament fără un gadget de ultimă generație! Mai ales că este vorba de parlamentarii moldoveni! Aceștia se vor alege în curând cu 110 tablete noi în sumă totală de… 2 milioane 300 de mii de lei. Scopul scuză prețul – cele 21 de mii de lei sau 1000 de euro, prețul unui gadget, le va permite deputaților să voteze electronic, spune serviciul de presă al Legislativului. Ce spun însă oamenii simpli despre importanța acestor investiții, aflați în subiectul nostru.

Ecran de la 10 la 13 inch, calitate Full HD, sistemul operațional Windows 10 Pro, memorie de 128 GB și alți parametri performanți. Cam aceste caracteristicii trebuie să le întrunească gadgeturile destinate aleșilor poporului. Tabletele performante sunt necesare pentru implementarea sistemului de vot electronic e-parlament – astfel justifică cei din Legislativ suma care urmează a fi achitată pentru aceste gadgeturi – 2.299.999 de lei. Dar… rezoluție înaltă a imaginii, alte inovații, inclusiv asistent vocal, sunt caracteristicile pentru care optează de obicei designerii, videografii, adică toți acei, care au profesii legate de acest domeniu specific.

MARC VÂRTOSU, administrator, magazin electrocasnice: „Astfel de parametri sunt preferați de persoanele care sunt din domeniul design grafică. Editare video, prelucrarea fotografiilor, totodată celor care fac muzică, este foarte comod să lucreze pe tabletă. Asta pentru că cei care se ocupă cu prelucrarea fotografiilor achiziționează astfel de tablete pentru memoria mare și full HD pentru calitatea imaginii.”

Mai mult, pentru parlamentari a fost ales cel mai nou sistem operativ. Prețul Windows 10 Pro constituie peste 3,5 mii de lei. Asta în timp ce alte state evită utilizarea produselor Microsoft și optează pentru sisteme operaționale gratuite. În acest mod și Legislativul nostru ar fi economisit circa 390 de mii de lei, o cifră aproximativă, dar consistentă. Și totuși sunt într-atât de indispensabile aceste dotări tabletelor pentru parlamentarii moldoveni? În câteva zile informația despre această achiziție a devenit virală. Noi i-am întrebat pe cetățenii Moldovei ce părere au despre aceste cheltuieli îndreptate spre aleșii poporului.

„Avem atâtea probleme în țară, mai bine ajutau pensionarii, copiii. Mai bine amenajau sălile de clasă în școli și le dotau cu tehnica necesară.”

„Eu consider că ei ar putea să voteze cu mâna, nu le sunt necesare tabletele. Dacă n-ar fi alte probleme care necesită investiții.”

„E cred că mai bine investeau în învățământ și medicină. Deputații și așa sunt asigurați cu de toate.”

„Oamenii trăiesc în sărăcie, iar ei dau banii pe nimicuri.”

Amintim că, oficial, motivul principal pentru procurarea acestor dispozitive este punerea în funcțiune a sistemul de vot electronic e-parlament. Potrivit serviciului de presă al parlamentului, o mare parte din lucrul de implementare a sistemului este finisat. Urmează testarea, pentru care și sunt necesare aceste tablete, urmând introducerea în format electronic a datelor necesare pentru lucru.

Și pe bună dreptate, ce ne-am face în secolul 21 fără gadgeturi moderne. Întrebarea este cât de des acestea necesită schimbate pe unele și mai moderne? Calculatoarele parlamentarilor din legislatura anterioară deja au fost schimbate pe unele performante. Dar, chiar dacă este indispensabilă procurarea de noi dispozitive, specialiștii consideră că mereu se pot face economii.

MARC VÂRTOSU, administrator, magazin electrocasnice: „Dacă o tabletă costă aproximativ 15 mii, un notebook va costa maxim 10-11 m ii de lei, iar un calculator staționar – cu încă 2 mii de lei mai puțin.”

Iar acum câteva simple calcule:

O tabletă, din cele 110 de care au nevoie deputații, costă aproximativ 21 de mii de lei. Acești bani sunt echivalentul la 11 pensii, dacă e să luăm în calcul mărimea medie a pensiei lunare, de 1901 lei. Iar dacă e să facem o comparație cu indemnizația lunară pentru îngrijirea copilului până la împlinirea vârstei de 3 ani, care constituie 1759 de lei – avem un an întreg!

De menționat că în 2018 legislativul a anunțat implementarea sistemul de vot electronic e-parlament până la mijlocul anului 2019, iar noi suntem la sfârșit de ianuarie, 2020.

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

Grație unui consilier municipal din partea Partidului „ȘOR”, o stradă a capitalei va fi reparată | VIDEO

Autoritățile municipale au început lucrările de reparație pe strada Haltei, din regiunea Gării Feroviare, în …