Știrea zilei

O mamă cu 3 copii, evacuată silit din apartament

În atenția Avocatului Poporului pentru drepturile copilului se află cazul mediatizat a unei familii, evacuate silit din apartament de către executorul judecătoresc.

La Oficiul Avocatului Poporului s-au adresat părinții care invocă dezacordul cu acțiunile executorilor judecătorești ce au în gestionare documentele executorii pe acest caz, procedura de desfășurare a licitației și procedura de evacuare silită a acestora și a copiilor, din apartamentul vândut în urma licitației.

În anul 2015 părinții au divorțat și prin decizia judecătorului a fost dispusă partajarea bunului imobil, proprietate comună a foștilor soți. Astfel, în temeiul acestei hotărâri, s-a înscris în Registrul bunurilor imobile, dreptul de proprietate al mamei asupra ½ cotă ideală din apartamentul respectiv, unde aceasta locuia cu 3 copii minori.

Ulterior, executorul judecătoresc, deținând în procedură de executare Titlul executoriu privind încasarea prejudiciului material de la tatăl copiilor în beneficiul unui SRL, a organizat procesul de licitație și ca urmare bunul imobil a vândut integral.

Astfel, noul proprietar a apelat la serviciile executorului judecătoresc, pentru a evacua familia din apartament.

La momentul actual pretenții, au contestat în instanțele de judecată acțiunile presupus ilegale ale executorilor judecătorești.

Chiar dacă nu există deocamdată o decizie definitivă și irevocabilă, familia a fost evacuată din apartamentul indicat.

Situația creată a dus indirect la pierderea locuinței pentru copiii familiei punând familia într-o situație deosebit de critică. Or, pierderea unei locuinței este una dintre cele mai grave atingeri aduse dreptului la respectarea domiciliului, pentru minori în acest caz.

Urmare a procesului de evacuare a familiei din apartament, toate bunurile care se aflau la acel moment în apartament, au fost transmise pentru păstrare noului proprietar. Totodată, în procesul de evacuare au fost sigilate unele camera și bunuri, iar în prezent familia nu a reușit să obțină bunurile de uz personal (hainele, încălțămintea copiilor care se aflau în odăile sigilate) astfel copiii, fiind în imposibilitate de a frecventa școala și de a-și realiza dreptul la educație, fapt care a atras atenția Ombudsmanului Copilului.

În acest context Avocatul Poporului pentru drepturile copilului a sesizat autoritățile competente Consiliul Superior al Magistraturii, Ministerul Justiției, Procuratura Generală și Uniunea Națională a Executorilor Judecătorești pentru a organiza controlul circumstanțelor acestui caz, în limita competenței funcționale și a întreprinde măsurile necesare, cu atragerea după caz la răspundere a persoanelor responsabile de situația creată. Acest caz continuă să fie monitorizat de Ombudsmanul Copilului, care va interveni după necesitate în instanța de judecată cu opinie.
Avocatul Poporului pentru drepturile copilului Maia Bănărescu subliniază că în toate acțiunile întreprinse de către autorități întru exercitarea atribuțiilor funcționale, interesul superior al copilului să fie o prioritate.

  •  
  • 1
  •  
  •  

Citește și

Cadavrul unui bărbat, depistat într-un ascensor dintr-un bloc de pe bulevardul Moscovei

Cadavrul unui bărbat în vârstă de 48 de ani a fost depistat într-un ascensor dintr-un …