Știrea zilei

O judecătoare de la CSJ pe dosarul Partidului „ȘOR”, sub influența lui Platon și Dodon | DOC

Noi dovezi care arată că afaceristul Veaceslav Platon, mai nou, prieten al președintelui Igor Dodon, îi influența pe unii magistrați de la Curtea Supremă de Justiție (CSJ).

O demonstrează SMS-urile dintre Platon și judecătoarea Tamara Chișca-Doneva, cea care, în 2019, după scandalul cu demiterea lui Ion Druță din funcția de președinte al CSJ, a preluat interimatul, scrie timpul.md.

Platon trăgea sforile la CSJ

Corespondența prin SMS-uri dintre Platon și Chișca-Doneva datează cu anul 2013.

Din acestea reiese că Platon, cu numele de Ivanov Ivan Ivanovich, își atribuie rolul de coordonator al dosarelor care ajung la CSJ și care urmează a fi amânate.
Potrivit SMS-urilor, este clar că printre dosarele respective se numără și cele legate de „Victoriabank”, care era controlată de Platon.

Afaceristul îi cerea magistratei organizarea perfectă a cauzelor și îi dicta ce acțiuni trebuie să întreprindă judecătorii.

Într-un alt mesaj, Platon îi cere judecătoarei să organizeze amânarea examinării unei cauze. Șochează ușurința judecătoarei cu care îi comunica lui Platon că nu e problemă ca una sau altă acțiune să fie amânată. Și, probabil, aceste servicii nu erau oferite gratuit de un judecător de un asemenea calibru.
SMS-urile apărute în spațiul public arată că Platon controla cu ușurință actul justiției din Moldova. Cel care strigă acum că este victima sistemului justițiar din țară pe care îl controlează acum Igor Dodon, l-a creat el însuși.

Avere de milioane și interese la banca lui Platon

Tamara Chișcă-Doneva activează la Curtea Supremă de Justiție de peste 30 de ani. „Ziarul de Gardă” a scris, anterior, că judecătoarea şi soţul ei locuiesc într-o casă de lux din Chișinău. Familia magistratei deținea mai multe bunuri imobile și funciare, precum și mașini. Este curios faptul că, în 2014, membrii familiei Chişca figurau în calitate de persoane afiliate în mai multe rapoarte ale BC „Victoriabank” prin intermediul unei firme. În 2015, judecătoarea declara oficial proprietăți consistente, inclusiv două mașini de lux.

Judecătoarea Tamara Chişcă-Doneva a fost parte a completului de magistrați, care anul trecut, a examinat, anul trecut, dosarul în care se cerea excluderea Partidului „ȘOR” din cursa electorală pentru alegerile parlamentare.

Tamara Chişcă-Doneva se numără și printre magistrații din cauza cărora Moldova a fost condamnată la CtEDO. Cel mai recent asemenea dosar, după cum a scris recent presa, este „Gemeni”. Moldova a fost obligată să achite despăgubiri de 1,5 milioane de euro și venitul ratat al proprietarilor a 36,55% din acţiunile „Gemeni”.

Legăturile dintre Dodon și Platon. Interesele președintelui la CSJ

Un articol apărut publicat ieri sugerează că și președintele este unul dintre cei care slăbiciuni față de CSJ. Autorii articolului susțin că Dodon ar putea controla „actul justiției” de la CSJ prin membrii aparatului său de la Președinție, iar în acest sens apare numele lui Petru Vasilică, șeful-adjunct al Direcției Juridice din cadrul Președinției. Acesta a fost numit în funcție la sfârșitul anului trecut și este cunoscut pentru „capacitățile speciale” de a media mișmașurile în justiție.

În acest context, par interesante și importante declarațiile liderului Partidului „ȘOR”, Ilan Șor, potrivit cărora președintele Dodon ar negocia eliberarea lui Platon din închisoare înainte de termen. Șor afirma că deține dovezi concludente că Dodon negociază eliberarea lui Platon, care a fost condamnat pe mai multe capete de acuzare, inclusiv pentru frauda bancară și implicare în acțiuni de spălare de bani.


  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

Ilan Șor a răspuns la acuzațiile lui Igor Dodon: Atacurile nefondate în adresa Partidului ”ȘOR”, intenția de a pune vina pe umeri străini | VIDEO

Atacurile nefondate în adresa Partidului Politic ”ȘOR”, intenția de a pune vina pe umeri străini, …