Știrea zilei

„O casă protejată – o viață salvată”. La Orhei se instalează detectoare de fum | VIDEO

În Orhei, precum și în întreaga republică, odată cu începerea sezonului rece, continuă campania națională „Casă protejată – viață salvată”, în cadrul căreia sunt instalate detectoare de fum în locuințele oamenilor. Scopul acestei campanii este de a reduce numărul deceselor provocate de incendii, care apar de cele mai dese ori în casele vârstnicilor, persoanelor cu dizabilități și familiilor vulnerabile. Reamintim că anul trecut în Orhei au fost instalate asemenea detectoare de fum în circa 100 de case.

Potrivit statisticilor, majoritatea incendiilor de iarnă se produc în sectorul caselor private. Experții spun că în timpul sezonului rece, de cele mai dese ori, incendiile apar mai des din cauza defecțiunilor dispozitivelor de încălzire, funcționării necorespunzătoare a sobelor sau a echipamentelor de gaz.

AFANASII STICI, inspector, Serviciul de Protecție Civilă și Situații Excepționale, Orhei: „În acest context, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență îndeamnă populația raionului Orhei și nu doar, să respecte cu strictețe regulile principale de apărare împotriva incendiilor pentru a preveni producerea acestor incendii, și anume, verificarea sobelor, verificarea canalelor de evacuare a fumului și curățarea acestora.”

În baza de date sunt înscrise peste 1.500 de familii din grupul de risc. Per ansamblu, în tot raionul Orhei sunt aproximativ 4 mii de asemenea familii. Pentru a reduce numărul de incendii, pompierii informează populația despre riscurile utilizări necorespunzătoare a dispozitivelor de încălzire, dar și instalează în casele oamenilor detectoare de fum, senzorii cărora imediat vor sesiza pericolul și vor anunța și proprietarul.

AFANASII STICI, inspector, Serviciul de Protecție Civilă și Situații Excepționale, Orhei: „Numai în orașul Orhei au fost instalate peste 100 de detectoare de fum. Din statistica noastră, în casele în care s-au produs incendii și au fost instalate aceste detectoare, nu a avut de suferit nicio persoană. Deci aceste detectoare au anunțat l timp persoana despre faptul că s-a produs un incendiu.”

Înainte de toate, senzorii sunt instalați în casele persoanelor din grupul de risc. Procedura este gratuită, dar și voluntară. De multe ori oamenii refuză acest serviciu, considerând că în casa lor nu se va produce niciun incendiu. Pompierii, totuși, le aduc la cunoștință oamenilor că doar anul trecut, în raionul Orhei s-au produs 20 de incendii în sectorul privat, pe timpul iernii, iar acele case nu erau echipate cu detectoare de fum. Este important de ținut aminte că „O casă protejată înseamnă o viață salvată”.

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

Case și beciuri inundate. Ploaia din această noapte a făcut ravagii în mai multe localități din țară

Ploaia din noaptea trecută a făcut ravagii în mai multe regiuni din țară, precum localitățile …