Știrea zilei

Numai după publicațiile critice apărute în presă, autoritățile au luat măsuri de protecție în legătură cu virusul ucigaș | VIDEO

Cetăţenii moldoveni care se întorc acasă din Italia sunt speriaţi de izbucnirea epidemiei cu coronavirus. Oamenii spun că numărul cazurilor de îmbolnăviri în Italia crește alarmant. Măștile de protecție practic lipsesc în farmacii, iar supermarketurile din mai multe regiuni ale ţării sunt închise. În acelaşi timp, moldovenii spun că deşi au venit acasă îşi fac griji pentru ceilalţi membria ai familiei care au rămas acolo. Între timp, după câteva zile de la depistarea virusului în Italia, şi pe Aeroportur Internaţional Chişinău au fost instalate două scanere care măsoară temperatura pasagerilor.

Ala Ciobanu este stabilită în Italia de 16 ani. Am întâlnit-o la Aeroportul Internaţional Chişinău în graba de a merge acasă să-şi vadă părinţii, dar cu gândul la cei dragi pe care i-a lăsat în Veneţia.

ALA CIOBANU, moldoveancă stabilită în Italia: De sâmbătă sau început afectările mai tare. E dureros că am lăsat acolo copii cu nepoţii şi vin să văd părinţii.

Femeea spune că de când numărul cazurilor de îmbolnăviri a început să crească în Italia, autorităţile de acolo au luat măsuri drastice pentru ca virusul ucigaş să nu se extindă. Chiar şi aşa, situaţia a devenit deja extrem de dificilă.

ALA CIOBANU, moldoveancă stabilită în Italia: – Măşti de protecţie se găsesc? – Cam puţine. Depinde de zone. Au început să dispară, iar farmaciile pun nişte preţuri foarte mari în comparaţie cu preţul care era mai înainte.

Şi Valentina Ţira care a plecat acum o săptămână în Italia în vizită la rude spune că din cauza că virusul a început să se extindă, italienii practic au închis toate locurile aglomerate.

VALENTINA ŢIRA: Practic toate locurile aglomerate, supermarcheturile şi barurile astăzi dimineaţă erau închise. Nu puteai să iei nici o cafea de nicăieri. Străzile pustii, oamenii fac rezerve de produse, de apă. Parcă te simţi într-un film apocaliptic.

Pasagerii care au venit din Italia ne-au mai spus că au fost supuşi şi unui control. Totodată, oamenii susţin că şi ei au grijă ca să se protejeze.

Avem cu noi dezinfectant.

Ne-au măsurat temperatura în Italia. Ne-au vorbit că noi trebuie să completăm nişte fişe şi să ne protejăm.

Reprezentanţii Poliţiei de Frontieră de la Aeroportul Chişinău spun că şi ţara noastră a aplicat un şir de măsuri pentru a preveni pericolul transmiterii virusului. Totodată, au fost instalate şi două un termoscanere unde călătorii sunt supuşi termometriei pentru a identifica persoanele care reprezintă risc de infectare.

MARIUS BALEA, angajat al Poliţiei de Frontieră: Se scanează toate persoanele care sunt sosite în sala de intrare. Al doilea filtru scanează persoanele la temperatură fibrilă la care dumnealor sunt obligaţi să se oprească pe o secundă.

CAROLINA BEŢIVU, Reporter: Totuși acest aparat este ineficient în cazul în care omul a contractat virusul ieri sau chiar astăzi. Medicii spun că simptomele bolii, cum ar fi febra înaltă sau tusea, apar între 7 și 14 zile după îmbolnăvire, in functie de imunitatea organismului.

Menționăm că epidemia de coronavirus a transformat Italia în cea mai afectată țară din Europa și a treia la nivel mondial.Conform autorităților italieni la această oră se înregistrează șase morți și peste 200 de persoane infectate înregistrate oficial.

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

Știrile orei 13:00 la Televiziunea Centrală – 2020-04-03