Știrea zilei

Noul procuror general interimar a pornit urmărirea penală pentru uzurparea puterii în stat | VIDEO

Câți acuzatori, atâtea opinii. Noul procuror general interimar a pornit urmărirea penală pentru uzurparea puterii în stat, asta deși precedentul a refuzat acest lucru. Astfel, Dumitru Robu a dispus iniţierea unei cauze penale pe faptul uzurpării, în perioada 7 – 14 iunie, de către fosta guvernare.

Democrații au reacționat, declarând că actuala putere ACUM – PSRM a început persecutarea PDM, urmărind scopul ca să îi elimine din viața politică a țării.

Potrivit unui comunicat al Procuraturii generale, exercitarea urmăririi penale va fi efectuată de către un grup format din procurori, ofiţeri de urmărire penală şi cei de investigaţie. Inițierea unei cauze pentru uzurparea puterii în stat fost cerută de către ministrul de interne, Andrei Năstase, încă de la procurorul interimar Igor Popa, care însă a refuzat solicitarea din lipsa de infracțiune.

Acum însă, noul procuror interimar Dumitru Robu, agreat de Igor Dodon și care ete finul de cununie al unui procuror cumetră cu Andrei Năstase, a găsit motiv pentru declanșarea urmăririi penale. Anterior, Năstase cerea ridicarea imunității parlamentare lui Vlad Plahotniuc și tragerea acestuia la răspundere, precum și tragerea la răspundere a judecătorilor Curții Constituționale, pe motiv că între 7 și 9 iunie ar fi aprobat decizii contrare prevederilor Constituției, pentru a permite democraților să se mențină abuziv la putere.

Într-un comunicat, Partidul Democrat condamnă noul atac asupra sa din partea noilor aliați. De această dată, prin utilizarea Procuraturii Generale, susțin democrații.

„Întreaga societate este martor a faptului că acţiunile procurorilor sunt anunţate din timp de politicienii de la guvernare, ceea ce este o încălcare flagrantă a statului de drept. Din dorinţa orbitoare de răzbunare, guvernarea PSRM-ACUM intenţionează să persecute democraţii, până la scoaterea în afara legii a PDM, astfel ca principala formaţiune de opoziţie să nu poată participa la alegeri. (… ) Suntem siguri că iniţiatorii acestui dosar nu sunt procurorii, ci politicienii din partidele aflate la guvernare” , se menționează în declarația democraților.

Foștii judecători ai Curții Constituționale, care ș-au dat demisia in corpore după scandal, nu au răspuns la telefon pentru comentarii. Amintim că Parlamentul a creat o comisie de anchetă privind tentativa puciului anticonstituţional a PD prin intermediul Curții Constituționale și a Procuraturii Generale.

La audieri ar fi participat deja câțiva angajați ai Curții Constituționale, dar declarațiile lor sunt ținute în secret, deocamdată.

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

Alegerile prezidențiale vor avea loc la întâi noiembrie cum și-a dorit șeful statului | VIDEO

Alegerile prezidențiale vor avea loc la întâi noiembrie. Pentru asta au votat 49 de deputați …