Știrea zilei

Noul președinte al CC, referitor la motivele demisiei predecesorului său: Nu vom admite nicio ingerință în activitatea Curții din partea politicului sau a altor persoane | VIDEO

Judecătorii Curţii Constituţionale nu puteau să rămână indiferenți la discuţia dintre preşedintele Igor Dodon şi Vladimir Ţurcan, fostul președinte al Înaltei Curți. Acesta a și fost motivul pentru care fostul socialist a fost demis din funcție. Precizările au fost făcute de noul președinte al Curții Constituționale, Domnica Manole, în cadrul unui briefing de presă.

După ce a fost aleasă în calitate de preşedinte al Curţii Constituţionale, Domnica Manole a ieșit cu o primă adresare publică. Ea a dat asigurări că Înalta Curtea își va exercita atribuțiile de garantare a supremației Constituției și nu va tolera intervenții în activitatea sa, făcând referire la discuţiile dintre fostul socialist Vladimir Ţurcan și preşedintele Igor Dodon.

DOMNICA MANOLE, preşedintele Curţii Constituţionale:  Orice discuții pe marginea dosarelor aflate în procedura CC sunt categoric exluse. CC nu va admite nicio ingerință în activitatea sa din partea politicului sau a altor persoane.

În acest sens, Manole a venit cu un îndemn către clasa politică să se ţină departe de activitatea Curţii Constituţionale pentru că, potrivit ei, orice discuţie cu magistraţii diminuează autoritatea lor şi pun la îndoială deciziile Înaltei Curţi.

DOMNICA MANOLE, preşedintele Curţii Constituţionale:  Fac apel către persoanele din conducerea statului, a autorităților publice, a partidelor politice să refuze la „intențiile nobile” de a telefona, de a recomanda soluții sau de a se informa din prima sursă. Acest gen de convorbiri sunt de natură să știrbească autoritatea Curții și judecătorilor.

Domnica Manole a mai declarat că evaluează posibilitatea realizării unor reforme a jurisdicției constituționale, în conformitate cu bunele practici ale instituțiilor similare din țările europene. Fostul preşedinte al Curţii Constituţionale Vladimir Ţurcan nu a răspuns la telefon pentru a ne oferi o reacţie la subiect.

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

CEC: Moldovenii stabiliți peste hotarele țării vor fi consultați pe subiectul deschiderii secțiilor de votare în străinătate | VIDEO

Moldovenii stabiliți peste hotarele țării vor fi consultați pe subiectul deschiderii secțiilor de votare în …