Știrea zilei

Noi modificări în procedura de adopție și de acordare a custodiei, aprobate de miniștri

Noi modificări în procedura de adopție, acordare a custodiei pentru protecția copiilor ai căror părinți sunt plecați peste hotare sau într-o altă localitate și reglementare a aspectelor privind returnarea copiilor la locul habitual de trai, au fost aprobate în cadrul ședinței de Guvern, scrie unimedia.info.

Conform proiectului, pentru protecția copiilor separați de părinți și respectarea drepturilor acestor copii, au fost delimitate funcțiile de reprezentare, precum și responsabilitate legală între autoritățile tutelare și îngrijitorii copiilor, și stabilite limitele în exercitarea drepturilor și obligațiilor.

Astfel, reprezentantul legal al copilului, care are dreptul să încheie acte juridice și să reprezinte drepturile și interesele copilului poate fi doar părintele/părinții acestuia. În cazul în care, copilul deține statut de copil rămas temporar fără ocrotire părintească sau de copil rămas fără ocrotire părintească, reprezentant legal al acestuia trebuie să fie autoritatea tutelară teritorială, cu excepția cazurilor când acesta are tutore/curator.

Totodată, custodele, îngrijitorii (asistentul parental profesionist, părintele educator) sau reprezentanții instituțiilor rezidențiale unde sunt plasați copiii pot să dețină doar calitatea de responsabil legal.

De asemenea, alte modificări realizate în domeniul protecției copilului țin de extinderea posibilității adopției internaționale a copiilor cu nevoi speciale, disponibilitatea datelor privind copiii adoptabili și procedurile judiciare de încuviințare a adopției.

În acest sens, va fi optimizată procedura de examinare și pronunțare în regim prioritar a hotărârilor privind încuviințarea adopției și reglementată procedura de examinare a cererilor privind returnarea la locul habitual de trai sau exercitarea dreptului de vizitare în conformitate cu Convenția de la Haga din 25 octombrie 1980 asupra aspectelor civile ale răpirii internaționale de copii.

La fel, conform proiectului, în cadrul procedurilor judiciare se va lua în considerare opinia copilului, indiferent de vârsta acestuia, ținând cont de gradul de maturitate și dezvoltare.

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

Noi medicamente compensate din fondurile AOAM

Persoanele asigurate vor beneficia începând de astăzi, 10  iulie, de mai multe medicamente compensate.  Prin …