Știrea zilei

Noi cazuri de coronavirus, confirmate în Moldova: Ce măsuri întreprind autoritățile pentru a preveni răspândirea virusului | VIDEO

Încă două cazuri de coronavirus au fost înregistrate în Moldova. Este vorba despre o femeie și un bărbat, care au revenit din Italia. Astfel, numărul celor infectaţi cu virusul periculos a ajuns la trei. Acum câteva zile, în țară a fost confirmat primul caz de infectare cu acest virus la o femeie de 48 de ani, care, la fel, a revenit din zonele infectate din Italia. Pentru a preveni răspândirea coronavirusului, autoritățile au decis că de mâine toate școlile și grădinițele să fie închise până săptămâna viitoare, inclusiv. Universitățile vor activa însă în regim normal.

Potrivit autorităților, noile cazuri de infectare au fost confirmate la o femeie din Chișinău și un bărbat din sudul țării. Ambii pacienți au câte 60 de ani și suferă și de alte boli, inclusiv hipertensiune. Ei sunt internați la Spitalul de boli infecțioase „Toma Ciorbă” din capitală.

VIORICA DUMBRĂVEANU, ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale: El a revenit dintr-o vizită pe care a efectuat-o, timp de trei săptămâni, la copii săi în Italia, pe 1 martie. În data de 5 martie, acesta a început să se simtă rău, îşi administrează autotratament şi în data de 9 martie, când a văzut că starea sa de sănătate se agravează, bărbatul a contactat serviciul 112. În cazul doamnei, dumneaei a fost într-o vizită la o prietenă în Italia, s-a aflat în Italia 10 zile. Femeia a revenit acasă pe 26 februarie. Pe 1 martie, i se face rău, se adresează la medic, i se prescrie medicamente şi autoizolare la domiciliu, iar doamna administrează un preparat la propria voinţă.

Ministrul Sănătăţii a mai anunțat că procesul educațional în școli și grădinițe se sistează.

VIORICA DUMBRĂVEANU, ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale: De mâine să fie sistate orele și şi procesul educaţional în cadrul instituţiilor de educaţie. Indiferent dacă este vorba de instituțiile școlare, preșcolare, pe republică, până săptămâna viitoare. 07.53 Solicităm responsabilitatea părinţilor faţă de copii, monitorizarea copiilor.

Măsura nu se referă și la universități, dar pe parcurs, în funcție de evoluția evenimentelor, ar putea fi examinată și posibilitatea sistării orelor de curs. Ministrul Sănătăţii, Viorica Dumbrăveanu, a anunţat că medicii care au grijă de bolnavii infectați cu noul tip de coronavirus vor primi salariu dublu. De aceste adaosuri vor beneficia, atât spitalele, cât și responsabilii de la Agenţia Naţională pentru Sănătate Publică.

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

Cadavrul unui bărbat, depistat într-un ascensor dintr-un bloc de pe bulevardul Moscovei

Cadavrul unui bărbat în vârstă de 48 de ani a fost depistat într-un ascensor dintr-un …