Știrea zilei

Noapte cu violențe extreme în centrul Barcelonei. Separatiştii au dat foc la maşini şi au aruncat cu acid în polițiști

Manifestanţii au incendiat mai multe maşini, au aruncat cu cocktailuri Molotov şi pietre spre forţele de ordine, miercuri seară, în cea de-a treia zi consecutivă de proteste la Barcelona, provocate de condamnarea mai multor lideri separatişti catalani, scrie Mediafax.

Poliţia din regiunea Catalonia a transmis că mai mulţi demonstranţi violenţi au aruncat cu pietre, petarde, cocktailuri molotov şi „obiecte umplute cu acid” spre forţele de ordine.

Peste 50 de persoane au fost reţinute, iar 125 rănite, în urma manifestaţiilor din zilele precedente. Printre răniţi se numără şi membri ai forţelor de ordine.

Alte 20 de persoane au fost reţinute miercuri după-amiază în legătură cu comiterea de acţiuni violente în cursul demonstraţiilor.

Carles Puigdemont, fost lider al guvernului separatist catalan, care a fugit în Belgia în anul 2017, după eşecul tentativei de secesiune, i-a încurajat pe protestatari să continue să se mobilizeze într-un „tsunami democratic”.

Succesorul său în funcţia de premier regional, Quim Torra, a afirmat miercuri spre joi noapte că „un grup de infiltraţi şi provocatori” a fost responsabil pentru recentele acte de „vandalism”.

„Mişcarea de independenţă nu este şi nu a fost niciodată violentă”, a mai spus Torra, adăugând: „Nu există niciun motiv sau justificare pentru a incendierea maşinilor”.

Premierul spaniol Pedro Sanchez a condamnat incidentele violente, afirmând că Guvernul de la Madrid va continua să „garanteze securitatea” în regiune.

Mii de persoane au protestat paşnic în alte zone din regiunea Catalonia, iniţiind inclusiv „marşuri pentru libertate” spre Barcelona.

Catalonia a organizat în 2017 un referendum privind independenţa faţă de Spania. Plebiscitul, care a avut rezultat proindependenţă, nu a fost aprobat de Curtea Constituţională din Spania. Parlamentul catalan a proclamat independenţa, dar a suspendat decizia. Liderii UE au pledat pentru soluţionarea crizei prin dialog.

După patru luni de deliberări, instanţa supremă de la Madrid a anunţat luni că nouă lideri separatişti catalani au primit sentinţe între 9 şi 13 ani în închisoare. Decizia a provocat ample proteste la Barcelona şi în alte oraşe din regiune, soldate cu rănirea a cel puţin 78 de persoane.

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

Cetăţenii ruşi au votat: Vladimir Putin va putea candida pentru încă două mandate | VIDEO

Cetăţenii ruşi au aprobat cu largă majoritate reforma constituţională supusă referendumului, permiţându-i astfel preşedintelui Vladimir …