Știrea zilei

NIVELUL POLUĂRII AERULUI DIN CHIȘINĂU VA FI MONITORIZAT | VIDEO

Cei care suferă cel mai mult din cauza poluării aerului în țara noastră sunt locuitorii capitalei. Pentru a monitoriza calitatea aerului și nivelul de poluare, pe străzile principale din cele cinci sectoare ale Chișinăului, vor fi instalați senzori speciali. Mai mult, datele colectate vor fi transmise în timp real pe un portal web.

din cele cinci sectoare ale Chișinăului, vor fi instalați senzori speciali. Mai mult, datele colectate vor fi transmise în timp real pe un portal web.

Până în prezent, calitatea aerului din Capitală era verificată de Laboratorul Calității Aerului care deține doar 6 posturi staționare în tot orașul, iar datele erau preluate de 3 ori pe zi.

Noii senzori vor fi instalați în cadrul unui program de granturi lansat de proiectul „Orașe Verzi Durabile pentru Moldova” și este finanțat de  Facilitatea Globală de Mediu. Echipamentul special va măsura nivelul ozonului, dioxidului de azot, monoxidului de carbon, pulberile aflate în aer, precum și nivelul de zgomot, temperatura, presiunea şi umiditatea aerului. Reprezentanții companiei de telecomunicații care vor efectua lucrările spun că tot echipamentul este deja  achiziționat și va fi instalat în lunile următoare.

Amintim că, potrivit unui studiu publicat recent, Chișinăul este cel mai poluat oraș din Republica Moldova, urmat pe poziția a doua de municipiul Bălți, iar cauza principală a poluări sunt  mijloacele de transport.

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

Expert CALM: Noi nu am văzut soluții clare din partea Guvernului pentru cei declarați în carantină | VIDEO

Guvernul nu este pregătit să facă faţă epidemiei de coronavirus cu care se confruntă ţara …