Știrea zilei

Nimeni nu se mai poate simți în siguranță în Moldova. „Pro Moldova” a sesizat comunitatea internațională referitor la presiunile la care a fost supus deputatul Ștefan Gațcan | VIDEO

„Pro Moldova” a sesizat comunitatea internațională referitor la presiunile la care a fost supus deputatul Ștefan Gațcan, care a anunțat săptămâna trecută că părăsește fracțiunea PSRM și aderă la grupul parlamentar, după care a dispărut. Despre asta a anunțat liderului partidului „Pro Moldova”, Andrian Candu, în cadrul emisiunii “Moldova Zi de Zi”, difuzată de postul nostru de televiziune. Nimeni nu se mai poate simți în siguranță în Republica Moldova, după ce a fost sechestrat un deputat chiar în sediul Parlamentului, spune Candu. Mai mult, secvențele video în care apare deputatul Gațcan și spune că este bine sunt făcute sub presiune, iar mesajele nu-i aparțin. Cel puțin, asta susține avocatul Natalia Bayram.

În opinia liderului „Pro Moldova”, acesta este un caz fără precedent și niciodată în Moldova, în 30 de ani de la independență, nu s-au admis asemenea lucruri.

ANDRIAN CANDU, liderul Partidului Politic „Pro Moldova”: „Dacă se întâmplă asta cu un deputat, ziua în amiaza mare, în clădirea Parlamentului, atunci cum putem proteja noi un cetățean de rând, care nu are nici avocați? Niciodată nu s-a mai întâmplat așa ceva. Se întâmpla în anii 90, când dispăreau oamenii, dar erau anii 90!”

Andrian Candu mai susține că formațiune pe care o conduce a sesizat comunitatea internațională referitor la presiunile la care a fost supus deputatul Ștefan Gațcan, inclusiv Consiliul Europei.

ANDRIAN CANDU, liderul Partidului Politic „Pro Moldova”: „Am expediat zeci de scrisori în adresa instituțiilor internaționale și ambasadelor. Am făcut o chemare publică, înclusiv în adresa autorităților
României. Cunoaștem că este plecat din țară și că, la un moment dat, sau și acum s-ar fi aflat în România”.

În același timp, avocatul Natalia Bayram suține că din secvențele video în care a apărut deputatul Ștefan Gațcan se vede clar că acesta este într-o stare emoțională nu prea bună, întrucât mesajul verbal transmis de acesta este unul mecanic și nu corespunde cu cel nonverbal.

NATALIA BAYRAM, avocat: „Ce facem noi când vrem să convingem pe cineva? Noi folosimgesturile. Iar dacă îl analizăm pe domnul Gațcan, el nu gesticulează. Mesajul nonverbal pe care îl transmite domnul Gațcan este cel de agitare, stres și frică. Noi vedem cum dumnealui mișcă din picior și nu stă locului”.

Mai mult, avocatul afirmă că mesajul pe care îl pronunță Ștefan Gațcan este unul indus.

NATALIA BAYRAM, avocat: „Dumnealui citește de pe o foaie și permanent se uită în direcția, acolo unde, probabil se află o persoană de la care cere confirmarea, aprobarea de care îi este frică, pentru că frica se citește foarte clar în ochii domnului Gațcan”.

Amintim că Partidul „Pro Moldova” a propus săptămâna trecută crearea unei comisii de anchetă parlamentară, care să elucideze modul în care au acționat instituțiile statului în acest caz, cât și acțiunile care au condus la împiedicarea exercitării mandatului de deputat al lui Ștefan Gațcan.

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

Observatorul Seismologic din Iordania: Explozia din Beirut a avut puterea unui cutremur de magnitudine 4,5

Explozia de marți din Beirut a avut puterea unui cutremur de magnitudine 4,5, a calculat …