Știrea zilei

Niciunul dintre cei doi candidați la funcția de președinte al Curții Supreme de Justiție nu a trecut concursul

Doi judecători au candidat pentru funcția de președinte la Curtea Supremă de Justiție, după ce CSM a anunțat concurs pentru suplinirea funcţiei vacante. În cadrul ședinței de marți, 28 iulie a Consiliului Superior al Magistraturii s-a decis că niciunul dintre candidați nu a trecut concursul.

În concursul pentru funcția de președinte al Curții Supreme de Justiție (CSJ) au participat doi candidați:

  • Liliana Catan – a lucrat, din 2005, la Curtea de Apel Chișinău, iar la CSJ a fost promovată în noiembrie 2013. Judecătoarea se numără printre cei care au pus punctul final în dosarul ex-premierului Vlad Filat.
  • Anatolie Țurcan – fost membru al CSM, promovat în 2016 la CSJ. Judecătorul se numără printre cei trei magistrați de la CSJ care au pus în 2018 punctul în dosarul controversatului om de afaceri Veaceslav Platon.

„Niciun candidat nu a întrunit numărul necesar de voturi. Astfel, se desfășură un nou concurs pentru suplinirea fincției. Termenul este de 20 de zile. Hotararea poate fi contextata în termen de 30 de zile”, au hotărât membrii CSM.

În replică, judecătoarea Liliana Catan care a fost sancționată disciplinar cu avertisment pentru că l-a eliberat pe interlopul Ion Druţă din închisoare a menționat își retrage candidatura de la concursul privind funcția de vicepreședinte al Curții Supreme de Justiţie, președinte al Colegiului penal.

„Vreau să vă spun că nu o să particip la următorul consurs”, a spus Catan.

În cadrul ședinței, judecătoarea a mai menționat că nu îi este rușine de faptele săvârșite și este pregătită să răspundă la orice acuzație.

„Am comis poate și greșeli. Am purtat răspundere atunci când am fost vinovată și v-am sesizat ori de câte ori am considerat că sunt blamată. Puteam să am alt job unde nu aș fi fost batjocorită. Clar că noi toți am fost vizați în diferite anchete, dar mi-am dedidat jumătate de viață acestui sistem. Nu îmi este rușine și sunt gata să răspund la orice acuzație”, a spus Catan.

Nici judecătorul Anatol Țurcan nu a convins membrii CSM că poate fi numit în funcția de președinte al CSM.

„Nu pot sa las lucrurile așa cum sunt. Candidez ca să arăt că judecătorii nu sunt atât de răi cum îi arată presa. Vrea ca colegii prietenii, rudele să se mândrească cu noi că suntem judecători. Țara asta mai mult ca niciodată are nevoie de stimă față de legea la general. Eu cred că pentru motivarea persoanală aș putea să spun multe, dar nu vreau să vă ocup din timp”, a menționat Țurcan.

Liliana Catan este judecătoare din 1996, când a fost numită la CA Bălți. În perioada 2005-2013, a activat la CA Chișinău, iar acum este la CSJ. Alături de alți magistrați, a pus punct în dosarul lui Vlad Filat. Totodată, a făcut parte din completul de judecători care, în toamna anului trecut, a dispus rejudecarea cauzei în dosarul în care Veaceslav Platon era condamnat la 12 ani de închisoare. În 2015, în privința acesteia a fost aplicată sancțiunea disciplinară „avertisment”. Șapte hotărâri ale completului de judecată în componenţa căruia a participat aceasta au fost obiect de examinare la CtEDO, conform informaţiilor publicate de Juriştii pentru drepturile omului.

Anatolie Țurcan a fost numit în funcția de judecător al Curții Supreme de Justiție în 2016, până la atingerea vârstei de 65 de ani. Potrivit magistrat.md, Țurcan a fost membru al Consiliului Superior al Magistraturii, iar anterior a activat în calitate de judecător la Curtea de Apel Chișinău, judecător la Judecătoria Rîșcani și judecător la Judecătoria Ocnița.

agora.md

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

Lux pe timp de pandemie. În timp ce țara este afectată de o criză economică profundă, Dodon și familia sa își etalează pe rețelele de socializare ceasurile și hainele, care costă de câteva ori mai mult decât salariul unui muncitor de rând | VIDEO

Lux pe timp de pandemie. În timp ce țara este afectată de o criză economică …