Știrea zilei

Negocieri între transportatorii de pasageri și autoritățile capitalei. Ce soluții propune fiecare dintre părți? | VIDEO

După greva microbuzelor de ieri, transportatorii privați și autoritățile municipale s-au întâlnit astăzi la masa de negocieri. Discuțiile au durat o oră, timp în care părțile și-au prezentat argumentele, iar la final, nu au găsit o soluție de compromis. Prin urmare, dezbaterile vor continua joi, la ședința Consiliului Municipal Chișinău.

Transportatorii susțin că ar fi gata să mențină prețul de trei lei pentru o călătorie cu microbuzul, dacă autoritățile vor oferi subvenții de 70 de milioane de lei, din cele 448 milioane prevăzute pentru parcul urban de autobuze și rețelele transport electric. Banii le-ar ajunge să reutileze autovehiculele și să achite salariile șoferilor, care, spun ei, și așa sunt lipsă.

OLEG ALEXA, Președintele Consiliului Asociației Patronale a Operatorilor de Transport Auto: Tot din aceleași compensații, fără a majora cheltuielile pentru buget consiliul și primăria are toate pârghiile pentru a păstra tariful de trei lei cu microbuzele, trei lei cu autobuzele și de doi lei cu troleibuzele.

Reprezentanții Direcției Transport spun că, deocamdată, nu există o soluție pentru această problemă.

LILIAN COPACI, șeful interimar al Direcției Transport Public: Din păcate nu. De ce? Nu pot să vă spun.

Consilierii au venit cu mai multe soluții, care vor fi discutate mai detaliat la ședința CMC din 27 februarie.

CORNELIU PÂNTEA, consilier municipal, Partidul Politic „Partidul Unității Naționale”: Una ar fi, spre exemplu, majorarea tarifului până la o cifră de 5-6 lei. A doua soluție a fost, da. Identificarea unei sume X din aceste 448 de milioane.

SERGIU TOFILAT, consilier municipal Mișcarea social-politică „Forța Nouă”: Banii îi încasează transportatorii sau transportatorii se obligă să respecte un grafic stabilit de autorități și primesc pentru asta plată lunară. Anterior, Ion Ceban a declarat că nu va ceda în fața transportatorilor și a cerut rezilierea contractelor cu cei care au protestat.

Totodată, edilul a înaintat un șir de condiții care să fie respectate, printre care contracte noi cu municipalitatea, condiții bune în microbuze, grafic și taxarea electronică.

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

Locuitorii din Chișinău sunt îngrijorați: Pe strada Pușkin, au fost tăiați mai mulți tei tineri, iar în locul lor a început construcția unei parcări | VIDEO

Pe strada Pușkin, au fost tăiați mai mulți tei tineri, iar în locul lor a …