22 februarie 2020, sâmbătă
Știrea zilei

NASA a arătat primele fotografii ale „marginii lumii”: Cum arată

NASA a publicat primele fotografii ale sondei interplanetare New Horizons, care a zburat peste cel mai îndepărtat obiect al sistemului solar cunoscut de oameni – asteroidul de gheață (486958) 2014 MU69, scrie BBC.

Obiectul este situat mult dincolo de orbita Neptunului și este cunoscut ca Ultima Thule („Edge of the World”) sau „marginea lumii”. Fotografiile arată că asteroidul este alcătuit din două părți conectate între ele și se aseamănă cu un om de zăpadă.

Ce altceva se știe:

Șeful proiectului NASA, Alan Stern, a spus că să se ajungă la asteroid nu este o sarcină ușoară. Ultima Thule este egală cu zona Washingtonului și reflectă aproximativ aceeași cantitate de lumină ca amestecul de pământ pentru oale și grădini (de 1900 de ori mai puțin decât se întâmplă pe Pământ într-o zi însorită). Asta înseamnă că sonda a cautat un asteroid în întuneric.

În momentul de față, dispozitivul a transmis spre Pământ aproximativ 1% din informațiile colectate de el. O va obține în totalitate în următoarele 20 de luni. Sonda „Noi Orizonturi” a decolat de pe Pământ acum 12 ani.

Unde este Ultima Thule:

Asteroidul este localizat în centura Kuiper – cel de-al treilea strat al sistemului solar după centura planetelor interioare și centura giganților externi de gaze. A fost descoperit acum patru ani.

Posibil că centura lui Kuiper include mii de corpuri similare cu Ultima Thule. Oamenii de știință speră că starea lor de gheață va fi cheia înțelegerii condițiilor de formare a sistemului solar cu 4,6 miliarde de ani în urmă.

Unde va mai zbura sonda:

Cercetătorii intenționează să solicite NASA să extindă misiunea sondei New Horizons și să o trimită unui alt asteroid în centura Kuiper în următorul deceniu. Există suficientă energie pentru dispozitiv până în 2030.

  • 1
  •  
  •  
  •  

Citește și

Prima declarație a deputatului democrat, după decesul bebelușului său

Contactat telefonic de reporterii Bună Ziua Iași, deputatul moldovean Anghel Agache a refuzat să comenteze …