Știrea zilei

Naftogaz a comentat promisiunile lui Putin de a reduce prețul la gaz pentru Moldova | VIDEO

Compania ucraineană Naftogaz critică înțelegerea dintre președintele Igor Dodon și liderul de la Kremlin, Vladimir Putin privind reducerea tarifului la gazul livrat din Federația Rusă în Moldova. Principalul furnizor de gaze naturale din țara vecină menționează pe pagina sa din rețelele de socializare că ”Ucraina a parcurs deja acea cale, când interesele statului au fost schimbate pe reduceri și promisiuni bizare.”

În comunicat se menționează, de asemenea, că acum 5 ani Ucraina a putut să demonstreze și Europei, și Rusiei, și sie însăși că poate să asigure țara cu gaz fără Gazprom și fără politică, mai mult- să facă și economii. Cei de la Naftogaz consideră că astăzi Moldova poate beneficia de acele oportunități pentru care Ucraina a luptat în 2014-2015. Compania menționează: ”Rusia, în calitate de specialist cu experiență în marketing politic din nou a propus o reducere care, de fapt, nu este reducere”.

De asemenea, se menționează că dacă Moldova ar cumpăra în prezent gaz din Slovacia, cu tranzit prin Ucraina, atunci prețul la intrare în țară ar fi de 190 de dolari pentru 1000 de metri cubi, iar gazul ar fi mai accesibil, pe când, prețul ”frățesc” cu reducere, de la Gazprom, este de 237 de dolari – ceea ce e cu 20% mai mult decât prețul de piață

De aceeași părere este și conducerea companiei ”Operatorul sistemelor de transport gaze din Ucraina”, Serghei Makogon. Acesta a explicat că dacă din prețul oferit de Gazprom am scădea costurile de transport până în Slovacia și înapoi, atunci prețul gazului în Moldova ar trebui să fie de 110 dolar, adică de două ori mai ieftin decât în prezent. El de asemenea a mai menționat că un astfel de calcul ar trebui să-i motiveze pe cei din Guvernul de la Chișinău să facă anumite concluzii.

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

Exclusiv: Detalii tulburătoare, povestite de moldoveni stabiliți în Italia | VIDEO

Oameni panicați, izolați în case, rafturi goale prin magazine și criză de măști în farmacii. …