Știrea zilei

Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală își așteaptă vizitatorii | VIDEO

Este ascuns de ochii trecătorilor, asta, deși se află chiar în centrul Chișinăului. De la înălțimea zborului de pasăre, poate fi confundată cu o insulă de pădure dintr-un ocean urban de clădiri din piatră. Este vorba despre grădina botanică a Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală. De remarcat că tot aici, mai există și un mică menajerie.

Grădina botanică – leagănul istoriei urbane și un loc uimitor pentru tinerii naturaliști. Se poate spune că aici eete o colecție de floră din toate zonele climatice din Moldova. Remarcabilă este și rețeaua cărărușelor din această grădină. Ele sunt creația lui Alexandru Bernardazzi – faimosul arhitect al Basarabiei.

PETRU VICOL, directorul Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală:

„Grădina Botanică acoperă o suprafață de aproximativ un hectar. Aici puteți vedea diferite tipuri de arbuști, arbori din toate zonele Republicii Moldova: Sudul, Centrul, Nordul și există mai mulți stejari vechi care au fost plantați în primii ani ai existenței acestei grădini. Aceștia sunt copaci puternici. În Republica Moldova există mai mult de 100 de specii diferite de plante rare. Noi avem expuse peste 100 de exemplare de plante și copaci din toate regiunile Republicii Moldova.”

Arhitectul Bernardazzi a dăruit Grădinii Botanice și, în general, orașului Chișinău, acest havuz cu foișor. Lucrările de artă datează din 1889. Surprinzător însă, puțini oameni cunosc despre una dintre cele mai vechi atracții din capitala Moldovei, asta deși grădina este situată în partea centrală a Chișinăului.

PETRU VICOL, directorul Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală:

„Din păcate, nu toată lumea cunoaște că există o astfel de grădină botanică. Muzeul le povestește mereu oamenilor că există un astfel de loc. Pentru mulți, acest loc va deveni atractiv, mai ales că în anul 2000 aici a apărut un vivariu, care este deosebit de interesant pentru copii. Împreună cu Asociația iubitorilor de păsări din Republica Moldova, a fost amenajată o cameră pentru păsări exotice”.

Locuitorii grădinii se ascund la umbra copacilor pereni. Bunăoară, struțul australian, Emu. În fața obiectivului camerei părea timid și fugea tot timpul undeva. Există și alte păsări în vecinătate: diverse rațe, lebede, porumbei și chiar fazani asiatici, dar aceștia nu sunt toți locuitorii insulei verzi. În adâncurile grădinii botanice, este ascuns un vivariu care a apărut aici în anul 2000. În afară de zecile de specii de papagali destul de vorbăreți și comunicabili, tot aici și-a găsit locul și crocodilul de Nil. Ce-i drept, nu prea ne-a reușit să ne bucurăm de compania lui, deoarece reptila dormea.

La celălalt capăt al holului – mai multă exotică! O pereche de pitoni. Și aceștia s-au dovedit a fi destul de pasivi. Dormeau, la fel precum crocodilul. Totuși, acest lucru nu scade din interesul față de aceste viețuitoare.

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

Memorialul Marelui Război pentru Apărarea Patriei din raionul Dubăsari a fost vandalizat | VIDEO

A fost vandalizat Memorialul Marelui Război pentru Apărarea Patriei din localitatea Coșnița, raionul Dubăsari. Plăcile …