Știrea zilei

Muzeul Național de Artă din Moldova marchează 80 de ani de la fondare | VIDEO

Muzeul Național de Artă din Moldova marchează 80 de ani de la fondare. Cu acest prilej, lăcașul de artă, fondat de către Alexandru Plămădeală și Auguste Baillayre în anul 1939 și-a deschis larg porțile pentru vizitatori, printre care a fost și echipa noastră de filmare.

Polina Kolomeeț activează în Muzeul Național de Arte de 35 de ani, iar ceea ce o face să continue sunt lucrurile frumoase și interesant pe care le descoperă aici. Potrivit ei, patrimoniul numără zeci de mii de opere, care reflectă dezvoltarea artelor plastice din sec. XVI-XXI.

POLINA KOLOMEEȚ, director adjunct patrimoniu, MNAM: Colecția muzeului nostru numără aproape 40 de mii de opere din diferite domenii: pictură, arte grafice, artă religioasă, artă decorativă și sculpturi din secolul XVI până în prezent. 

În acești 80 de ani de la fondarea muzeului au avut loc sute de evenimente. Însă, ceea ce o bucură cel mai mult acum pe Polinei Kolomeeț este faptul că oamenii mai des pășesc pragul muzeului.

POLINA KOLOMEEȚ, director adjunct patrimoniu, MNAM: Muzeul a devenit locul unde sunt organizate sesiuni foto, cu ocazia nunții, zilei de naștere, sunt organizate zilele de naștere a copiilor în muzeu, de acum nu pleacă la McDonald’s, dar la muzeu. Este foarte plăcut și noi sperăm că va continua așa și mai departe.

Pe coridoarele muzeului am întâlnit un grup de copii care tocmai au venit să descopere lumea artei. Ei ne-au spus că sunt bucuroși că în Chișinău există un astfel de ”paradis”, care după fiecare vizită îi face să fie mai inspirați și mai dornici de a cunoaște istoriile fiecărei opere.

Îmi place foarte mult acest muzeu, ori de câte ori vin aici îmi dă o sursă foarte bogată de inspirație.

Sunt de la școala de arte Alexei Stârcea, sunt clasa a 5-a și sursă foarte bogată de inspirație. 

Sunt de la școala de arte Alexei Stârcea, sunt clasa a 5-a și sunt onorat să vă arăt un mic concert în muzeul acesta de arte. Este a doua oară când vin.

Este foarte frumos.

Am fost și anul trecut și am cântat o piesă foarte frumoasă, fiind bucuros am vrut să mai vin și să mai vin.

Cu prilejul aniversării a 80 de ani de la fondare, în cadrul muzeului, în perioada 25-26 noiembrie, s-au desfășurat mai multe activități culturale care au debutat cu o conferință științifică anuală cu participarea muzeografilor, criticilor și istoricilor de artă din R. Moldova și România.

Muzeul Național de Artă al Moldovei a fost fondat la 26 noiembrie 1939 și este situat în centrul orașului Chișinău, în trei edificii, importante monumente de arhitectură de la sfârșitul secolului XIX – începutul secolului XX: Casa Hertza, Casa Kligman și sediul central Dadiani.

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

Alte 82 de cazuri noi de infectare cu coronavirus și încă un deces în Moldova

Autoritățile din Moldova anunță 82 de noi cazuri de îmbolnăvire cu coronavirus și un deces. …