Știrea zilei

Muzeul ”Gloria Militară” din Chișinău: istoria lumii scrisă cu sânge | VIDEO

Muzeul ”Gloria Militară” este singurul muzeu din Moldova care este dedicat în întregime Marelui Război pentru Apărarea Patriei. Este unicul loc care păstrează o gamă largă de colecții impresionante de exponate: arme, vestimentație militară, tehnică militară, imagini originale, documente de epocă, hărți. Recent, muzeul și-a schimbat adresa și și-a completat semnificativ colecția. Mai multe detalii, despre muzeu și despre exponatele sale unice, aflați în reportajul următor.

Aici sunt prezentate exponate, diorame, armament, echipament, premii și medalii, fotografii, hărți – cele peste 2000 de exponate au fost găsite în timpul lucrărilor de cercetare a locurilor unde au căzut ostașii în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

ALEXEI PETROVICI:

„Aici, fiecare lucru are o poveste. Pentru noi, cei care facem lucrări de cercetare, fiecare obiect din acea perioadă, fie medalii numerotate, fie vase metalice de băut, care aveau inițiale, cum sunt acestea care sunt prezentate aici – toate acestea ne permit să scoatem la lumină numele soldatului și să aflăm care a fost soarta lui.)

În sectorul Râșcani, pe strada Studenților, într-o simplă odaie dintr-un bloc de locuit se află una dintre cele mai bogate colecții de exponate dedicate Marelui Război pentru Apărarea Patriei. Din cauza faptului că programa școlară din Moldova prevede doar două ore dedicate acestui război, creatorii muzeului au decis să umple acest gol la maximum.

ALEXEI PETROVICI:
„Trebuie să folosim orice oportunitate de a povesti despre meritele și reușitele care au avut loc. Trebuie să transmitem istoria.”

Pe peretele de onoare al muzeului sunt încrise istoriile oamenilor care au fost direct implicați în eliberarea Moldovei. Aici sunt imortalizate numele lui Afanasie Karmanov, care a murit într-o luptă aeriană în cerul deasupra Chișinăului, numele Mariei Kulkina – a cărei avion a fost doborât în bătăliile pentru Koșnița. Mai găsim numele lui Mihail Skoblin, care a murit lângă satul Răscăieți. În acest an, rămășițele lui au fost transportate acasă în Tomsk, și asta datorită eforturilor echipei de cercetași. Pe peretele de onoare a apărut și un nume nou – sergentul Dmitrii Krîjanovschii. La data de 24 iulie 1944, el, împreună cu o echipă de cercetași, a ieșit pe teren pentru a lua un prizonier. Acțiunea avut loc pe podul din satul Șerpeni. Grupul a fost descoperit de trupele inamice, care și-au îndreptat mitraliera asupra lor.

ALEXEI PETROVICI:

„Această mitralieră era îndreptată asupra grupului de ofițeri de informații. Se pare că nu exista nicio altă soluție, din moment ce comandantul a acoperit cu propriul corp ambrazura din care mitraliera scuipa foc. Astfel, repetând fapta eroică a lui Alexandr Matrosov.”

După ce mitraliera a tăcut, grupul a reușit să se pregătească pentru contra-atac, să ia prizonierul și să își ducă la bun sfârșit operațiunea militară. Pentru fapta sa eroică, sergentul Dmitri Krîjanovski fost numit postmortem – Erou al Uniunii Sovietice. Anul acesta, în august, membrii Clubului Istorico-Patriotic rus vor instalata o cruce la locul morții acestuia, pentru a perpetua actul său de eroism.

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

Strășeni: Un tânăr, găsit fără suflare în podul unei case

Trupul neînsuflețit al unui tânăr a fost depistat în podul casei bunicii sale. Descoperirea macabră …