22 ianuarie 2020, miercuri
Știrea zilei

Moratoriul în construcții, avizat negativ | VIDEO

Centrul Național Anticorupție a avizat negativ și recomandă retragerea proiectului de lege propus de către deputatul blocului ACUM, Vladimir Bolea. Acesta prevede instituirea unui moratoriu pentru o perioadă de un an la construcţia clădirilor în municipiul Chişinău.

Experții instituției, care au analizat documentul, au ajuns la concluzia că inițiativa legislativă este o ingerinţă în activitatea autorităţilor municipale. Vladimir Bolea nu a fost de găsit la telefon pentru a oferi o reacţie la concluziile CNA.

În nota specialiştilor CNA se menționează că autorul proiectului nu a ţinut cont de principiul autonomiei locale, care este stipulat în Constituţie. Aceștia consideră că prin prevederile documentului se instituie o atribuţie excesivă Parlamentului de a aproba o lege, prin care sunt aplicate unele interdicţii autorităţilor publice locale ale municipiului Chişinău.

Mai mult, experții CNA cred că proiectul de lege are riscuri de corupție. Ei fac referire la articolul 2 al proiectului, care, în opinia lor, comportă pericol de coruptibilitate, deoarece autoritățile publice locale vor putea stabili în unele cazuri în mod discreționar modificarea planului urbanistic, aplicând derogarea respectivă fără criterii clare și transparente.

Proiectul de lege înregistrat în Parlament de către deputatul blocului ACUM Vladimir Bolea mai prevede, pe lângă instituirea unui moratoriu în construcții, că nu vor putea fi construite clădiri la o distanţă mai mică decât înălţimea blocului situat în vecinătate, iar dezvoltatorul este obligat să prezinte dovezi că locatarii din casele învecinate au fost informați despre desfășurarea consultărilor publice privind construirea unei noi clădiri alături de ei și sunt de acord cu aceasta.

Anterior, mai mulți experți au criticat inițiativa, afirmând că, dacă timp de un an va fi interzisă construcția blocurilor noi, dar și continuarea celor în decurs de construcție, statul va fi obligat să achite mii de dosare civile economice. Totodată, într-o analiză anterioară, CNA declara că proiectul poate afecta drepturile şi interesele unui număr nedeterminat de persoane, de la investitori la persoane fizice, precum și bugetul de stat, deoarece nu vor fi încasate taxele şi impozitele aferente.

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

Un autocar a ars ca o torță, pe traseul Peresecina – Gonoe. Ce povestește șoferul vehiculului | VIDEO

Incediu pe traseul Peresecina-Gornoe, raionul Orhei. Un autocar a fost distrus de flăcări, după ce …