Știrea zilei

Viorel Morari: Mai mulți deputați socialiști urmau să rămână fără imunitate | VIDEO Update

Patru deputați socialiști vizați în dosarul privind finanțarea Partidului Socialiștilor din surse externe ar fi rămas fără imunitate parlamentară, dacă Viorel Morari nu ar fi fost înlăturat de la conducerea Procuraturii Anticorupție.

Dezvăluirile au fost făcute aseară de către acesta în acdrul unei emisiuni televizate. De cealaltă parte, socialiștii vizați spun că dosarul este unul politic, iar ancheta bate pasul pe loc.

Solicitat pentru o reacție, deputatul PSRM Vladimir Odnostalco a declarat că, deși dosarul a fost deschis în 2016, în cadrul anchetei nu au fost desfășurate acțiuni procesuale tot din cauza lui Viorel Morari, care instrumenta cazul.

Viorel Morari susține că a solicitat informații de la Serviciului Fiscal de Stat despre veniturile a zeci de persoane din anturajul președintelui Igor Dodon, inclusiv foști sau actuali deputați.

Procurorii au bănuit că aceștia au beneficiat de împrumuturi de zeci de milioane de lei din partea unei companii din Bahamas, iar banii ar fi fost utilizați pentru finanțarea campaniei electorale a lui Igor Dodon în alegerile prezidențiale din 2016.

Printre cei care se regăsesc în sesizarea trimisă de Morari la FISC se numără deputații socialiști Corneliu Furculiță, Petru Burduja, Vasile Bolea și Vladimir Odnostalco.

Potrivit fostului șef al Procuraturii Anticorupție, dacă s-ar fi demonstrat că aceștia nu au declarat împrumuturile respective în declarațiile pe venit, pe numele lor ar fi fost inițiate dosare penale. Morari a mai spus că dacă ar fi rămas în funcție, ar fi făcut demersurile necesare către procurorul general pentru a solicita retragerea imunității celor patru parlamentari socialiști.

VLADIMIR ODNOSTALCO, deputat PSRM: „Este un dosar politic, pentru a ne intimida. Acum domnul Morari se consideră cel m ai cinstit.”

Acuzațiile la adresa lui Viorel Morari au continuat și din partea altor doi socialiști, vizați în declarația fostului șef de la Procuratura Anticorupție.

PETRU BURDUJA, deputat PSRM: „Noi trebuie să-l întrebăm pe domnul Morari de ce nu s-a ocupat cu acest fapt, dar să nu preia business-uri. El lucrează în tactica „сea mai bună apărare este atacul”.

CORNELIU FURCULIȚĂ, deputat PSRM: „Regretăm că unii procurori care, am spus și repet, mai degrabă sunt „raketeori” decât procurori, MUSCA trișează cu acest dosar.”

Deputatul PSRM Vasile Bolea este plecat din țară și nu a comentat declarațiile.

Fostul șef al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, figurează în două dosare penale. În primul este acuzat de fals în acte publice și abuz în serviciu, iar în cel de-al doilea este învinuit de îmbogățire ilicită. Acesta a fost reținut, iar ulterior plasat sub control judiciar pentru două luni.

Viorel Morari pledează nevinovat.

  •  
  •  
  •  
  •  

Citește și

Decizie de ultimă oră la CC: Președintele țării poate fi suspendat și demis, dacă nu acceptă candidatura majorității parlamentare la funcția de prim-ministru

Președintele țării poate fi demis sau suspendat, dacă nu acceptă candidatura majorității parlamentare la funcția …